Bättre busstrafik gynnar landsbygden och miljön

Politik2005-06-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Åtta miljoner kronor är en j&ns massa pengar. Sa kommunens tekniske direktör. Detta var ett sådant tillfälle när det är tillåtet att använda starka ord.
Alla, tekniska nämndens ledamöter och alla berörda i förvaltningen, lika häpna. Kan något sådant hända, mitt i allt vårt gnetande och sparande?
Och genast sura kommentarer från oppositionen: Jaha, tekniska nämnden får extra pengar, utan att ens ha bett om det&
Hur skulle man kunna be om något sådant? Det är faktiskt en sak att ramarna är snäva och nämnder och förvaltningar skall hålla sig inom dem. Men en helt annan sak att en politisk majoritet beslutar att satsa rejält för att utveckla något visst i kommunen. Det är samma idé som satsningen på kongresshallen.

Centern skämdes
Fast somliga begriper ju ingenting. I fullmäktige gjorde Eva Nypelius (c) mig helt förvirrad. Hon ordade från talarstolen om att "nu har tekniska nämnden fått ramförstärkning, då finns det ju pengar till snöröjning på landet".
Vadå? Var det bara så att hon skämdes för att hon måste säga nej till en satsning, som så uppenbart gynnar både landsbygden och miljön. Bara för att kunna säga nej till skattehöjning.
Tekniska nämndens majoritet behöver inte be om hjälp för att få veta vad vi skall göra med de sex och en halv miljon kronor, som återstår efter kostnaderna för Bussiga kortet.
Förvaltningen har gjort ett mycket bra förarbete. I februari ordnades två dagar med gratisåkning på våra bussar.

Utveckla Gotlands landsbygd
Då var politiker med ute och pratade med dem som åker buss. Vad tycker ni är bra med kollektivtrafiken? Vad skulle ni vilja ändra på?
Det blev flera hundra svar på den enkäten, förutom alla synpunkter som kom direkt till oss. Så vi har ett bra underlag.
En riktigt bra kollektivtrafik, det är väl precis vad som behövs för att utveckla Gotlands landsbygd. Man skall kunna bo på landet.
Om man kommer ihåg, att det är skillnad mellan att bo i Silte och att bo på Gråbo. Många lär få räkna med att ha en bit till närmaste busshållplats. Folk bor så spritt på Gotland, att inga busslinjer kan fånga in alla.
Det finns tid att planera, ta kontakt med andra kommuner, prata med intressegrupper. De här pengarna skall ge så bra utdelning som möjligt. De skall inte plottras bort på små insatser som inte märks i det hela.
Bussiga kortet var tänkt att vänja barn och ungdom med att åka kollektivt, inte se den egna bilen som livets främsta mål. Nu går vi ett steg till. Försöker lära gamla && sitta - på bussen alltså.

Åker tryggt tillsammans!
De som redan åker buss har så mycket positivt att säga: bussresan är en avkoppling, tid att läsa, tid att umgås. Man åker så mycket säkrare än i egen bil (tänk bara på rådjuren!) Och det är betydligt billigare, om man räknar alla kostnader för egen bil.
En verklig vinst för kommunen är det, om vi kan få en rejäl minskning av strömmen bilar in till Visby på morgnarna. Mindre slitage på vägnätet. Mindre trängsel på våra gator.
Vi behöver inte avsätta stora nya ytor till parkeringsplatser. Någon kan säkert räkna ut hur många tusen ton mindre koldioxid och kväveoxid till luften vi andas.
Tänk om vi en dag kan säga: Gotland är en kommun som vänt utvecklingen mot ständigt mer bilkörande. Nu åker vi tryggt och trevligt tillsammans.