Alla ropar på att nyföretagandet ska öka, fler ska byta jobb så att marknaden blir mer ”flexibel”. Särskilt högt ropar företagarna och deras lobbyister. Så har det hörts i flera hundra år, konkurrensen måste bli friare, fler företag skapas och arbetskraften byta jobb.
Redan ekonomins fader Adam Smith sa att budskapet gällde i alla andras branscher - inte i den egna för där finns ”särskilda hänsyn”. Och så funkar vi - på vår gård vill vi inte ha konkurrens, utan där ska monopol råda eller oligopol som i banksektorn, där några få företag finns utan att konkurrera.
Inte vill ICA-handlaren ha nya butiker nära sig, frisörerna inga andra i kvarteret, krogarna inte fler runt hörnet. Den tidning ni har i handen vill inte ha fler i stan. IKEA stoppades länge i många länder av lokala möbelhandlare.
Ett sätt som aldrig nämns för att hindra konkurrens är att i anställningskontraktet stoppa in att den anställde inte får byta jobb eller starta eget under ett, fem år eller längre. Å ena sidan betyder det att företag som tagit fram fiffiga lösningar inte dräneras utan belönas. Gamla företag tjänar på det.
Anställda stannar kvar till lägre lön, konkurrensen försvagas, nya småföretag hindras växa och de gamla företagens värde ökar. Men också att unga idérika personer som inte får utlopp för sin kreativitet och hindras från att byta eller nystarta.
För rimliga regler krävs att den anställde inte har för svag ställning. Annars blir jobbytena för få och få nya företag startas och många som bytt jobb tvingas i åratal arbeta med sådant de inte passar för.
I dagens Sverige med för svaga löntagare finns risk att så är fallet. Tidigare gällde att reglerna bara gällde tekniska experter, men nu verkar de ha spritt sig över hela fältet och till och med till anställda i bemanningsföretag som inte kan ta jobb på det företag de verkar. (Däremot saknar ju politikerna själva regler för att ohämmat byta till företag.)
I USA finns forskning om effekterna. I Kalifornien är stoppregler förbjudna och i teknikparadiset Silicon Valley flyttar tekniksnillena fritt runt, startar massor av nya företag och ekonomin blomstrar.
I delstater som infört stopp har patenten minskat liksom nyföretagandet och många idérika ungdomar flyttat till Kalifornier.
I Sverige borde vi nog se över reglerna om vi vill ha fler nya växande företag och att fler ska byta jobb. Och alla Ni som erbjuds ett nytt jobb: kolla noga hur stoppklausulen ser ut, kontakta facket och om möjligt kräv högre lön och att klausulen följer Unionens avtalsregler!