I dag lanseras den nya onlinetjänsten openaid.se. Det är biståndsminister Gunilla Carlssons senaste projekt. Syftet är att öka transparensen i biståndet vilket i sin tur leder till att biståndet används mer effektivt och risken för fusk minskar. Det ska förhoppningsvis öka legitimiteten för biståndet i sig.
Carlsson har sannerligen inte haft ett lätt arbete de senaste åren. Att ansvara för SIDA är en uppgift som skulle ge många människor gråa hår.
Biståndet är och var en av Sveriges enskilt största utgiftsposter, och det med all rätt. Mindre acceptabelt är dock den brist på uppföljning och kontroll över biståndspengarna som präglade SIDA när alliansen tog över regeringsmakten 2006. Till och med kontrollen över den egna verksamheten var klart bristfällig. Mycket av biståndsministerns arbete har gått ut på just att styra upp SIDAs organisation.
Biståndet ska gå till vissa saker. Vi har inte medel att hjälpa hela världen och det är viktigt att pengarna används till det som regeringen har beslutat. Bistånd är ett område som är särskilt utsatt för korruption. Den tidigare karaktäristiska undermåliga uppföljningen har varit en kraftigt bidragande orsak till detta. Det har nu blivit mycket bättre men än är det inte bra.
Det är i ljuset av detta som openaidprojektet ska ses. Det som sker är att alla allmänna handlingar och all offentlig information om biståndet blir tillgängliga på nätet för vem som helst att beskåda. Tidigare var man tvungen att särskilt beställa fram dem. Nu kan vem som än önskar sätta sig och granska hur biståndet används. Det bör hjälpa till att stävja korruptionen, det brukar ske i takt med att risken att åka fast ökar.
Projekt som inte levererar kommer att löpa mycket större risk att inte fortsätta få pengar. Det är utan tvekan ett steg i rätt riktning.
Att myndigheter gör information fullt tillgänglig på internet är också något av ett tecken i tiden. Många är de regeringar, som dessutom i påfallande hög utsträckning är höger eller rent av konservativa, som ökar öppenheten. Storbritanniens David Cameron har gjort det med sitt projekt Open Government. Barack Obama har gjort det i USA. Obama är visserligen inte konservativ, men han hamnar långt höger om mitten på den svenska skalan.
Tillgång till information är en förutsättning för att kunna se hur våra folkvalda utför sina uppdrag. Hur de spenderar våra pengar, för det är våra pengar. Openaid är ett mycket bra initiativ och det vore synnerligen positivt om även inhemska myndigheter tog efter på den punkten.