Bättre ö-trafik med buss, rälsbuss och etanolbilar

Politik2005-08-17 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den 30 juli skriver GT om Hans Sandgrens förslag om att bygga ett parkeringshus vid lasarettet och inrätta en rälsbusslinje genom innerstaden. Ett utmärkt förslag som tekniska nämnden bör undersöka närmare.
Med en förtätning vid Högskolan, biblioteket, kongresshallen och nya myndigheter på hamnområdet så måste något göras.
Kan vi minimera biltrafiken genom innerstaden med att lägga en rälsbusslinje, gärna vid stranden utanför muren, med täta avgångar så behöver inte så många parkera på hamnområdet.

Vill inte trängas på bussar
Idag fungerar samordningen mellan landsbygdsbussar och stadsbussarna inte bra. Allt för långa väntetider mellan dessa bussar gör att människor hellre söker andra transporter.
Till det framtida industriområdet(?) på P 18 området är det dessutom allt för långt att promenera för de flesta. Varför inte utöka rälsbusstrafiken dit?
Och så finns det en kategori av resenärer, däribland jag, som ogillar att trängas på bussar med allt för trånga säten, som gör exempelvis tidningsläsning till en omöjlighet.
Om man inte är fräck nog att breda ut tidningen över medpassageraren i sätet bredvid. Eller är trötta på alla dessa mobiltelefonsamtal, som berättar detaljer om lördagens fyllefest.
Vårt hopp ställs nu till etanolen. Ett miljövänligt bränsle som i motsats till oljan fungerar inom kretsloppet och kan odlas på åkrarna.
Förutom att hjälpa till att hålla landskapet öppet och därigenom sysselsätta ett antal lantbrukare så är grödorna man gör etanol av inhemska och gynnar därmed handelsbalansen i motsats till den importerade oljan.
Varför har det inte satsats mera på etanol tidigare? Kan det bero på att bensinen drar in så mycket skattepengar, inte minst med miljöpartiets skatteväxlingssystem, att det blir svårt för staten att klara sig utan dessa pengar? Men vad ni gör, skatta inte bort etanolens fördelar.

Etanolpumpar i alla tätorter
Ge tvärtom bilägarna möjlighet att söka bidrag för att konvertera sina bilar (cirka 20 000 kronor) till etanoldrift. Se till att bensinbolagen installerar etanolpumpar i alla större tätorter på Gotland.
Samtidigt kan man underlätta en övergång till mindre bränslesnålare bilar genom att tillåta att en person skulle kunna ha två bilar på samma registrering.
I Sverige väljer idag många att köpa en bil som är stor nog till enstaka transporter eller för semesterresan när behovet för det mesta är en liten bil för en eller två personer.
Genom att tillåta att ha två bilar på samma registrering kan man enkelt växla bil efter behov. En liten bränslesnål till vardags och en större för veckohandeln.
För att undvika fusk med att båda bilarna används samtidigt kan man ha ett körtillstånd väl synligt på vindrutan. I dagens elektroniska värld borde det inte vara så svårt att ta fram ett sådant kort. Naturligtvis finns det problem med ett sådant system men problem är till för att lösas.
Bilen är så viktig för många människor, inte minst föräldrar (mammor?) som pendlar mellan hem, arbete, dagis och mataffären.

Bil, buss och rälsbuss
Bilen går aldrig att helt ersätta med bussar hur önskvärt det ändå är men vi kan minimera olägenheterna med ovannämnda förslag.
Täta och heltäckande buss/rälsbusstrafik i städerna med goda parkeringsmöjligheter, en snabb övergång till etanoldrift och möjligheten att på ett flexibelt sätt kunna välja den för tillfället lämpligaste bilen i garaget.
Det här borde göra även den mest inbitne miljöfantast nöjd.