Bättre och bättre - med orosmoln

Politik2010-06-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är ungefär lika tätt med prognoser om ekonomin som om politiken. Men om buden varierat för partierna och deras block är förutsägelserna om ekonomin entydigt positiva, senast från Svenskt Näringsliv, Statistiska Centralbyrån SCB och Ekonomistyrningsverket, ESV. Det blir bättre och bättre i Sverige - med förbehållet att omvärlden och/eller nästa regering inte ställer till det.

Med hundra dagar kvar till valet presenterade Socialdemokraterna i fredags hundra förslag för ett starkare Sverige. Det var mycket kritik av regeringen. Men inte av dess sätt att sköta statens finanser. För oavsett om optimistiska prognoser slår in eller onda aningar besannas ligger ju Sverige bra till internationellt.
När krisen kulminerade i fjol krävde de rödgröna åtgärder som skulle ha försatt oss i samma besvärliga läge som alla de länder där man nu tvingas spara för att få ned ohållbara underskott i de offentliga finanserna.
Och nu inför valet lägger de rödgröna förslag som både försämrar våra offentliga finanser och tillväxten.

Bland andra Storbritannien och Tyskland, stora svenska exportmarknader, har aviserat drastiska besparingar och vi lär påverkas negativt, i alla fall på kort sikt.
Men det borde anses oklokt att då byta till en regering med sämre förutsättningar att klara kommande utmaningar.

ESV skriver ju att en förutsättning bland flera för att dess glada prognos ska bli verklighet är att den finanspolitiska inriktning som följer av hittills fattade beslut bibehålls.
Från ett underskott i år på 29 miljarder i statsbudgeten (mindre än tidigare beräknat) väntas staten nå överskott 2012. Statsskulden beräknas år 2014 ha sjunkit till 25 procent av BNP. I många EU-länder är siffran långt över unionens krav på högst 60 procent,

Tillväxten väntas bli drygt 3 procent årligen till 2014. Arbetslösheten sjunker från nästan 9 procent i år till 6,5 procent 2014.
Även SCB meddelade i fredags att bilden av den svenska ekonomiska utvecklingen ljusnat. Vi är en bra bit från BNP-toppen 2007. Drygt en tredjedel av fallet har återtagits. I tillväxt ligger Sverige i EU-toppen - i och för sig inte svårt som det ser ut i Gamla världen.
Svenskt Näringsliv garderar i sin prognos för problemen i EMU-området och inverkan av stigande räntor. Men det positiva överväger. Erfarenheten tyder på "en sjudande högkonjunktur" om något år.

De rödgröna skulle alltså vid en valseger få sätta sig vid ett dukat bord. Med risk att de snabbt gör tabberaset på vad alliansen och en förhoppningsvis hjälpsam omvärld dukat fram.