Begränsa försäljningsvinsterna

Politik2012-09-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I veckan skrev jag om hur vinstutdelning i välfärden faktiskt motverkar den mångfald som brukar användas just som ett argument för - ja, faktiskt - att tillåta vinstutdelning. Jag argumenterade för att Socialdemokraterna bör kräva att eventuella överskott återinvesteras och inte delas ut som vinster.

Och jag vill nu gå ytterligare ett steg. För om man lagstiftar om krav på återinvesteringar så kan dock vinsterna plockas ut vid försäljning istället, och då har man knappast vunnit något.

Ägarna till många välfärdskoncerner är klara över att de inte kan dela ut stora vinster till aktieägarna. Aktieutdelningar som är lätta att syna och väcker upprörda känslor är ett alldeles för lätt byte för media. Istället har de faktiskt redan nu ofta "återinvesterat" vinsterna i nya avknoppade företag som går att skilja av och sälja från det ursprungliga företaget. De återinvesterade resurserna säljs där med av. Man köper något till ett bra pris, ökar värdet genom återinvesteringar i nya delföretag som sedan säljs av, och kanske till och med tar med sig delar av det ursprungliga värdet.

Man kunde lika gärna ha köpt stålverk eller bilfabriker. Men den svenska välfärden är just nu en extremt lukrativ marknad på grund av utförsäljnings och privatiseringshets. Så fort som möjligt verkar regeringen vilja rea ut våra gemensamma tillgångar. Ägarna såg att här fanns stora, och snabba, pengar att tjäna. Att man startar välfärdsbolag har inget att göra med att man vill utveckla välfärden, det är placeringar, ingenting annat. Ägarna har som affärsidé att sälja och köpa företag.

Långsiktigt ägande i finanssammanhang innebär kanske 5 år. Privata, icke-vinstdrivande aktörer menar något helt annat med långsiktighet. Ersta sjukhus grundades 1851 och drivs fortfarande av Ersta Diakoni. Ytterligare exempel på att det gör stor skillnad om målet är vinst eller om målet är utsatta människors väl. Dagens regler premierar att bygga upp och sälja vidare. Systemet främjar kortsiktighet, förutom standardisering och storskalighet som jag förklarat tidigare.

Man handlar med våra skolor, sjukhus och omsorgsboenden som om det vore ett gigantiskt parti monopol. Att bara besluta om återinvesteringsregler skulle inte hindra de snabba klippen, vi måste då komplettera med försäljningsvinstbegränsning.

Den övergripande slutsatsen blir att välfärden måste fredas från marknadskrafterna i mycket högre utsträckning än vad vi ser idag, för det funkar inte. Lösningen, som jag ser det, är att följa LO:s krav.

Välfärden behöver helt enkelt drivas utan vinstintressen. Återinvesteringskrav och försäljningsvinstbegränsningar är ett bra steg på vägen. Ett stopp för fler utförsäljningar skulle förresten också vara på sin plats.

anna.ardin@gotlandstidningar.se