Behandla barn med respekt

Barn är kloka och klarsynta. Därför skall vi lyssna mer till vad barn har att säga. Lyssna till barns tankar och idéer. Det kräver också Barnkonventionen. Det är bra om vi alla reflekterar en stund denna dag över barns situation, i världen och i vår närhet. Barnen som är på väg in i en framtid av möjligheter.

Barn är kloka och klarsynta. Därför skall vi lyssna mer till vad barn har att säga. Lyssna till barns tankar och idéer. Det kräver också Barnkonventionen. Det är bra om vi alla reflekterar en stund denna dag över barns situation, i världen och i vår närhet. Barnen som är på väg in i en framtid av möjligheter.

Foto: Jorma Valkonen/SCANPIX

Politik2011-10-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Varför måste barns utsatthet i vår värld vara en oändlig följetong? Det kan man fråga sig, inte minst idag på den internationella barndagen. En av FN:s många dagar för att uppmärksamma vitt skilda företeelser i världen. Viktigast ändock att uppmärksamma barnens situation och att de faktiskt har egna rättigheter enligt Barnkonventionen.

I Sverige har barnfattigdomen fått berättigad uppmärksamhet. Kanske leder det till att konkreta åtgärder nu vidtas som på sikt kan ge alla barn en värdig uppväxt. Men det är inte en åtgärd som behövs.

En lång rad insatser krävs för att komma tillrätta med barnfattigdomen. En genomarbetad plan och en politik som tar sikte på rättvisa. Håkan Juholt har satt dagordningen. Nu gäller det att komma igenom den så att förväntningarna infrias.

Barnfattigdomen grasserar också ute i Europa. 20 miljoner fattiga barn lär finnas inom EU. Nu har EU satt fattigdomsbekämpning som ett av fem överordnade mål. Så låt oss hoppas.


Nolltolerans mot mobbning
Nyligen gick BRIS ut med krav på nolltolerans mot mobbning. Vi har hört det förut. Nolltolerans är lätt att säga och kräva på många områden i samhället, men svårare att göra. Dock känns det särskilt angeläget att här anstränga sig till det yttersta.

En nyligen genomförd utredning visar att vart fjärde barn är utsatt i skolan. Sannolikt är mörkertalet stort eftersom många barn inte vill eller vågar berätta. Alltför ofta tas deras berättelser dessutom inte på allvar. Men inne i barnen gnager det och leder till dålig självkänsla, sömnsvårigheter, depressioner och självmordstankar.

BRIS kräver nu att det måste finnas säkra anti-mobbningsmetoder i skolorna och att all personal måste ta ansvar för att arbeta mot mobbning. Att få verktyg för att arbeta förebyggande mot mobbning skall vara obligatoriskt i lärarutbildningen och mobbade skall få det stöd och den vård de har rätt till.

I Rädda Barnens stora enkät "Ung Röst" vill hela 92 procent att mer görs på Gotland för att stoppa mobbning. Vad säger vår nya skolchef om detta? Det är många nyfikna på.


Barn efter skilsmässor
Barn har också en knepig situation efter skilsmässor. Skilsmässostatistiken är ju förfärande, där vartannat äktenskap/relation upplöses. Kvar står barnen.

Jag tänker på den åttaårige pojke som uttrycker en önskan: "En bra förälder struntar i att bli kär i någon annan."

Eller denna röst: "Tänk om jag tog hem en kompis och sa att nu skall hon bo här." Och den 17-åriga flickan känner man för när hon ropar ut: "Jag hatar att bli kallad skilsmässobarn. Jag är ett vanligt barn, vars föräldrar skilt sig."

Barn är kloka och klarsynta. Därför skall vi lyssna mer till vad barn har att säga. Lyssna till barns tankar och idéer. Det kräver också Barnkonventionen.


Behandla barn med respekt
Men vuxenvärlden struntar alltför ofta i att behandla barn med den respekt som människovärdet kräver.

Det är bra om vi alla reflekterar en stund denna dag över barns situation, i världen och i vår närhet. Barnen som är på väg in i en framtid av möjligheter.