Behöver vi alltid extra allt?
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
För att människor ska kunna bosätta sig på landsbygden krävs det bostäder, det är en enkel ekvation. Fördelningen av boende i tätort respektive landsbygd på Gotland var 2005 att 57 procent bodde i tätort och 43 procent utanför. Det är högt över snittet för riket där 84 procent bor i tätort och bara 16 procent utanför.
De flesta på Gotland bor i eget hus (51 procent enligt kommunens bostadsförsörjningsplan 2008-2013). 10 procent bor i bostadsrätt och 30 procent i hyresrätt. Det råder bostadsbrist i Visby men inte heller i de andra tätorterna finns det gott om lediga lägenheter.
Sedan 2003 har över 1 000 bostäder byggts på Gotland, ändå är det kö. Men det är inte lika många som söker på varje ledigt objekt. Den senaste tidens byggen har inte varit enkla boenden utan exklusiva lägenheter med höga hyror. Det sägs att det inte går att bygga billiga lägenheter, men svindyra går tydligen utmärkt.
Jag har mycket svårt att smälta denna sanning, att det är omöjligt att bygga billigt. Det visar sig också att det finns mycket att jobba med inom byggbranschen vad gäller konkurrens, samarbete och produktivitet när man läser Statskontorets rapport "Sega gubbar" som är en uppföljning på Byggkommissionen betänkande "Skärpning gubbar!" från 2002. Statskontoret pekar på att det har hänt väldigt lite i byggsektorn sedan dess. Man beskriver det grundläggande problemet inom branschen - bristande konkurrens mellan byggföretag - som den främsta orsaken.
Man rapporterar också att byggkostnaderna fortsätter att öka i snabbare takt än vad som är fallet för andra konsument- och industrivaror. Samtidigt har produktivitetsökningen varit lägre än inom övrig industri.
Kraven på handikappanpassning, hissar och andra standardiserade normer driver självklart på kostnaderna.
Men för den skull behöver man inte lägga på extra allt på allt man bygger.
Jag tycker att husen vid Galgberget är ett spännande inslag i Visbys stadsbild. Det kommer att bli ett fantastiskt boende för dem som har råd att bo där och jag har inga problem med att alla inte har råd att göra det.
Det är inte fel att bygga exklusiva boenden, vare sig där eller på Furillen, det frigör andra bostäder och leder till omsättning på bostadsmarknaden.
Men.
Ett kommunalt bostadsbolag ska inte bygga personalbostäder på uppdrag av privata företag. Att man ens överväger detta gör mig inte så lite orolig.