Behovet av gemensamma ståndpunkter

Politik2010-11-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Att Lars Lundström skulle åberopa sig på filosofen Zizek är förväntat. Låt oss stanna vid honom ett ögonblick.
Zizek ser ett oroande samband mellan den politiska likriktningen och framväxten av högerextrema partier, menar Lundström.
Och så långt är allt rätt, men svaret på den viktiga frågan om varför den politiska likriktningen uppstått lämnar Lundström därhän, därför att det svaret är komplext och förmodligen oönskat.

Ideologikritiken
Det har att göra med det som jag uppfattat som kärnan i Ziseks filosofi, ideologikritiken, alltså den ståndpunkt som jag förfäktat. De gamla ideologierna räcker inte längre som enda arbetsredskap för att utveckla industrisamhället på ett anständigt sätt. Den omfattande systemkritik som Zizek för till torgs (DN 20/11) förutspår liberal-kapitalismens sönderfall. Problem kan inte hanteras utifrån någon slags höger-vänsterskalig politik.
Den ekologiska krisen, den ekonomiska krisen och den därav betingade sociala krisen fordrar en av alla på förhand given axiomatiskt uppfattad överenskommelse om vad som måste göras, en från ideologiska och religiösa bindningar fri överenskommelse på övernationell nivå.
Detta är "den inbillade frihet" som inte bara är min utan den frihet som ett demokratiskt system ger oss att lösa omöjliga problem.

Demokratisk överenskommelse
Men kanske är det en utopi? Möjligen delad av Obama. Den likriktning som kan ses som ett hot, kan också ses som en möjlighet att genom en frivillig demokratisk överenskommelse komma vidare. Har vi någon annan väg?