Behövs inlåsta stridsvagnar?

Politik2012-07-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den svenska försvarsdebatten blossar upp lite igen! Majoren Jan Björklund (FP) sa i Almedalen, att ett antal försvarspolitiker ute i Europa hade undrat hur i alla makters namn vi kunde lämna den stor-strategiska ön mitt i Östersjön avmilitariserad! Med den stora världs-freds-fienden inpå knutarna?

Låt oss titta lite på det här. I gamla tider när gossar som kung Karl XII och andra härskade, och att föra krig var en naturlig del av näringslivet, så var krigsherrarnas mål först och främst att erövra land!


Lagring av tunga rör
Idag kan det vara helt andra strategier som gäller! Man kan behöva dra en gasledning till exempel! För att med den sälja gas till dem där neröver.

Men man kan inte dra den ledningen över land, då krockar man ju med av fientlig allians kontrollerade områden. Återstår då att dra i havet i ett grannlands ekonomiska zon.

Intill den då tänkta dragningen ligger en liten holme, som kan vara utmärkt som mellanstation för lagring av de tunga rören, i väntan på montage. Då krävs duktiga åkare. Såna finns på holmen. En kaj behöver förstärkas, för att kunna bära de tunga kranarna och grejorna.

Inga krigsherrar frågar gasbolaget om man ska "ta" holmen åt dem. Nej, säjer bolaget, numera "tar" vi inte, nu förhandlar vi! Det tycker han Putin förresten också!


Köper och förhandlar
Vi köper de här tjänsterna av dem på holmen, vi ger dem hyggligt betalt! Och så förhandlar man, kommer överens, de på holmen är nöjda! Ledningen dras, det ger massor med jobb åt holmens folk, och dess åkerier, alla parter är nöjda!

Till och med de superintelligenta kommunalpolitiker på holmen, som menade att man kunde säja nej till ledningen, men ja till pengar att förstärka kajen!

Och nu är frågan: Med de här erfarenheterna, är det så farligt att holmen "avmilitariserats", och behövs de avskräckande, inlåsta stridsvagnarna i Tofta?