Behövs kristdemokraterna?

Politik2006-01-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ibland får man reaktioner på det som man har skrivit. Oftast är det, glädjande nog, positiv kritik om att man skriver om vardagliga problem som rör den vanliga människan.
Någon enstaka gång reagerar någon mera surt. Även om det inte alltid är kul att få negativ kritik, så visar det åtminstone att folk bryr sig och har en annan politisk uppfattning vilket berikar debatten.

Ett givande samtal
Häromdagen fick jag ett långt telefonsamtal från Leif Dahlberg, kristdemokraternas ordförande på Gotland, som inte gillade vad jag skrev om kd i mellandagarna.
Inte för att det var sakfel i sig, men han ville att jag skulle skriva positiva saker om vad kd har uträttat på Gotland.
Dahlgren var inte otrevlig på något sätt. Tvärtom hade vi ett givande samtal om allt möjligt. Jag tror nog att Dahlberg är den ärlige politiker han säger sig vara, möjligen något felinformerad om bland annat fackligt arbete på Posten, vilket jag har god kunskap om efter mina år på Posten.
För att tillmötesgå Dahlberg har jag kollat kd:s hemsida för att se vad gott kd har gjort under 2005. Där står det i allmänna ordalag om bland annat lättnader för företag, om landsbygdens ungdomars rätt till samlingslokaler, mer resurser till poliser som ska bekämpa brottslighet och upprustning av äldreboendet, där Dahlgren nämnde äldreboendet i Hemse. Allt detta skulle vilket annat parti, som helst kunna skriva under på om det inte vore för pengabristen.
I pressmeddelandet från årsstämman domineras texten av äldreomsorgen. Frågan måste bli hur man tänker genomföra sina reformer, när man ger sig in i en allians med moderaterna som vill skära 100-200 miljoner i vården.

Kristen människosyn
I principprogrammet centralt står det:
"Kristdemokrati är demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund. Med kristna värden avses de allmänt giltiga värden som inspirerats och förvaltats av den kristna traditionen. Kristdemokratin är värdeorienterad. Med detta menas en politik som har människovärdet och de etiska grundvärdena i centrum."
Ändå menade Dahlberg att kd inte längre var ett kristet parti.
I principprogrammet kap. 3 står det:
"All skolverksamhet ska i enlighet med den etik som förvaltats av kristen tradition fostra eleverna till ansvarskännande medborgare."
Det tolkar åtminstone jag att man vill ha mer kristendom i skolan för annars hade man skrivit humanetik.
Ella Bohlin, ordförande för KDU, går på ungdomsförbundets hemsida till angrepp mot socialdemokraternas skepsis mot religiösa friskolor:
"Återigen jagar socialdemokratin de religiösa friskolorna. Genom förslaget att tillåta friskolor att vara mer religiösa mot att de inte får några pengar slår man i själva verket undan benen på de konfessionella skolorna".

Ska de byta partinamn?
Jag delar skepsisen. Friskolor som fritt får husera kan mycket väl bli små minisamhällen som i värsta fall kan bli ett nytt Knutby. Även här måste jag konstatera att åtminstone Ella Bohlin tillhör de religiösas skara.
Är inte kristdemokraterna kristna, enligt Dahlberg, så bör de byta partinamn. Frågan blir då vad är kd utan kristendomen? Ett borgerligt parti utan profil?
Behövs det verkligen? Behövs kristdemokraterna?