Efter ett frukostmöte med Röda Korset blir det väldigt tydligt hur viktigt det är med frivilligorganisationer. Människor med engagemang i olika frågor som lägger en stor del av sin fritid för det man tror på.
Jag vågar inte ens tanken om allt detta engagemang bara skulle försvinna och allt detta arbete skulle täckas upp av Regionen eller det offentliga.
Hur vi klarar av att möta alla olika behov som finns handlar väldigt ofta om hur vi hittar ett gott samarbete mellan våra olika verksamheter och den ideella sektorn.
Tid och engagemang
Visst finns det emellanåt en rädsla från professionen att behöva "konkurrera" med någon som arbetar helt frivilligt inom ett område och som dessutom inte är utbildad för det, men oftast ses det som ett komplement. Ett komplement som inte tar jobb, utan bidrar med tid och engagemang.
Självklart är jag präglad av att vara uppvuxen i flera olika folkrörelser och dessutom som anställd präst i Metodistkyrkan. Många år tillsammans med andra ungdomsledare för att forma inte bara fritiden, utan också ge utrymme för ungdomars engagemang. Och inom kyrkan finns hela livet samlat med åldrar, livets skiftningar, problem och möjligheter.
Det är då också helt naturligt att där det finns ett stort utrymme för olika värderingar och även finns utrymme för direkt politiska ställningstaganden.
Ibland med väldigt tydliga politiska förtecken, men som kommer ur ett djupt engagemang och en klar ställning för hela människan.Under min församlingstid i Emmaboda tog det sig uttryck i ett ställningstagande för linje 3 i folkomröstningen om kärnkraften. Tillsammans med en ungdomsledare ledde vi den lokala gruppen med ett klart politiskt ställningstagande.
Politiskt ställningstagande
Självklart fanns det andra åsikter i församlingen, men lika självklart var rätten till att vara tydlig också i politiken.
Sedan dess har ungdomsledaren blivit landstingsråd för (C) och jag har min plats i politiken. Och under alla år har jag aldrig sett ett politiskt ställningstagande som en konflikt inom kyrkan. Där finns plats för alla!
I min roll som regionstyrelsens ordförande välkomnar jag därför de utspel som kyrkor och föreningar gör i oftast sakpolitiska sammanhang.
Även om det innebär kritik mot beslut jag har medverkat i och även om det sker i något som inte delar just mina politiska värderingar. Därför är jag förvånad och tar också kraftigt avstånd från det angrepp som Gustaf Hoffstedt (M) gjort på en engagerad och modig diakon i Domkyrkoförsamlingen, bara för att hon har varit politiskt engagerad i (V).
Ta fasta på kritiken
Det gäller att ta fasta på kritiken och vara tydlig med sin egen argumentering istället för att ifrågasätta trovärdigheten hos den som kritiserar.
Glöden och engagemanget i alla ideella organisationer och föreningar är grunden för det goda samhället och ett salt i politikens värld!
Därför ska vi inte se alla dessa viljor enbart som positiva när det bidrar till en lösning på något eller några av samhällets problem, utan också när det kritiserar politiska beslut.