En bekant som hade oturen att skada sig på resa, fick i Kina uppleva hur det är att åka ambulans med taxameter.
I brandkårens barndom i USA var det försäkringsbolagen som finansierade verksamheten. Om den fastighet som brann var oförsäkrad så kunde det hända att brandsoldaterna stod och tittade på när huset brann när, och gick till aktion först om elden hotade att sprida sig till en försäkrad grannfastighet.
Räddningstjänsten skall varken vara vilda västern eller vilda östern.
Men att räddningstjänsten tillhör kärnverksamheten, den del av den offentliga sektorn som alltid och ovillkorligen måste fungera, innebär inte ett fribrev att själva fastställa budgetramar och verksamhetens omfattning. Även inom räddningstjänsten måste man, med försiktighet och ansvar, se till att inte bruka mer resurser än man faktiskt behöver.
Debatten om besparingarna i räddningstjänsten har hittills inte kännetecknats av lyhördhet och en konstruktiv anda. Räddningschefen Johan Kallum spelade inledningsvis med korten väl tätt inpå västen. Personalen, å andra sidan, grävde ner sig i en skyttegrav och siktade in sig på motpartens heder och ära. Och ansvariga kommunalrådet Lars Thomsson bidrog också till att höja tonläget. Det går inte att släcka bränder med bensin. Det är inte det som menas med att "gjuta olja på vågorna".
Redan inför gårdagens sammanträde i kommunstyrelsen var det i princip klart att det inte skulle bli något beslut. Istället väljer man att tillmötesgå fackets begäran och genomföra en konsekvens- och riskanalys av besparingarnas effekter på räddningstjänstens arbetsmiljö. När den är gjord kan kommunstyrelsen på nytt gå till beslut i augusti, men nu med ett bättre underlag. Det tar lite längre tid, men när det gäller en av kommunens viktigaste uppgifter så är det centralt att man fattar beslut av god kvalitet. Då kanske också upprörda känslor hinner svalna.