Bergmans ande ger Fårö-jobb
Vad kan Bergmangårdarna göra för att utveckla Fårö, som idag mest betraktas som en sommarort, till en åretruntö.
Foto: Tommy Söderlund
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Lokala hantverkare
Planer finns även för en vinterfestival där även barnen ska få vara med. Just att barnen får ut något av allt detta är en av Linn Ullmans viktigaste punkter. Lokala hantverkare kommer också att kunna få uppdrag där då det behövs underhåll, städning och annat praktiskt arbete.
Det finns oanade möjligheter för stiftelsen att få Fårö och Gotland i blickpunkten med detta. Bergmans dotter Linn Ullman står som initiativtagare, och med hjälp av den norske miljonären Hans Gudesen ska de se till att Bergmans gård blir en levande plats. Det är lite kuriosa att vice ordföranden i stiftelsen Kerstin Brunnberg, journalist och före detta ordförande för Sveriges Radio, en gång i tiden arbetade på Gotlands Folkblad.
Det ska bli väldigt spännande att se vad Bergmangårdarna kan göra för att utveckla Fårö, som idag mest betraktas som en sommarort, till en åretruntö.
Vad jag förstår ska det också ske ett samarbete med stiftelsen Bergmancenter på Fårö, som har fått överta den nedlagda skolan. Hur ett sådant samarbete ska gå till är inte klart ännu, men båda strävar åt samma håll. Den årliga Bergmanveckan efter midsommar lär bli kvar och får sannolikt ännu fler besökare.
Det går inte att beskriva hur mycket det här betyder för Fårö. Idag finns det förutom snickarjobb, nästan inga fasta jobb därute.
Det mesta pendlar runt sommaren och alla de sommarboende som vistas där. När nu tanken på en Fåröbro åter har tagits upp så finns det mycket bättre möjligheter för boende att både bo och arbeta därute.
Bergman är död, men hans konstnärliga avtryck finns kvar.