Besök i Kenya gav starka intryck

Foto:

Politik2010-11-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Regnet fortsätter falla över södra Skåne. Vi har troligen fått mer än 500 millimeter sedan mitten av augusti. Vi tar upp betor, och plöjer de dagar det går. I förra veckan fick vi gräva upp den stora traktorn med grävmaskin efter en rejäl fastkörning.
Jag har precis kommit hem efter en studieresa i Kenya med LRF:s riksförbundsstyrelse. Med något års mellanrum brukar styrelsen göra en längre resa för att på plats fördjupa sin omvärldsspaning.
Vi träffade flera företrädare på olika nivåer från vår systerorganisation KENFAP. Vi besökte också projekt som drivs av kooperation utan gränser, där bland andra LRF har ett stort engagemang. Intrycken är starka och många efter intensiva dagar, ute på gårdar eller på möten i Nairobi. Alla har hjälpt oss att bygga bilden om vilka utmaningar landet står inför. Vi mötte bönder som hade ett par kor, där målet var att gå från att sälja mjölken vid vägen till att sälja den till ett mejerikooperativ. Som extrem kontrast till det besökte vi ett rosodlande företag ägt av indier där man skördar 1 miljon stjälkar om dagen för vidare export ut i världen. Ett helt samhälle med skola, sjukhus och annat var uppbyggt runt denna odling. Som vanligt är det inte svart eller vitt. Å ena sidan skapas jobb och vissa begränsade möjligheter för de som arbetar där. Å andra sidan påverkas miljön och kanske framför allt vattnet negativt. Vatten som troligen behövs bäst till matproduktion. Jordbruket är starkt beroende säsongsregn för sin produktion. Perioder av torka ger uteblivna skördar. Brist på vatten leder också till att boskap svälter när betet uteblir. I Kenya sätter effekterna av klimatförändringarna tydliga spår, och försvårar därmed också utvecklingen av lantbruket.
Här bor nästan 40 miljoner människor i ett land som är lite större än Sverige. Jordbruket har och kommer även framöver att ha stor betydelse för landets utveckling, 75 procent av befolkningen är idag sysselsatt i jordbruket. Jordbruksproduktionen utgör 65 procent av exportvärdet från landet.

Förhoppningsvis är Kenya bland annat med hjälp av en ny författning på väg att äntligen vända utvecklingen som ett av världens mest korrupta länder. Flera högt uppsatta politiker har fått lämna sina uppdrag för att de är misstänkta för korruption. Detta är unikt, tidigare har liknande händelser aldrig fått några konsekvenser.
Utmaningarna på landsbygden är stora och kan många gånger kännas oöverstigliga med torka och klimatförändringar, fattigdom, brist på mark och oklara ägarförhållanden av mark, och en utbredd korruption.

Men trots detta löper det som en röd tråd ett väldigt engagemang och en tro på framtiden. “Det sitter i huvudet" sa en av de många framåt kvinnor som vi träffade “det handlar om att bestämma sig för att börja plantera ett träd, eller att börja sälja sina produkter, att inte vänta på att någon annan ska lösa mina problem".
Så lika och ändå olika! Jag ska inte heller klaga på vädret i Skåne, våra utmaningar är små i skenet av vad jag sett i Kenya.