Betalningen och soporna
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Efter många turer råder nu politisk enighet om att soporna ska brännas. Om det sedan blir på Gotland eller på fastlandet kommer att bli klart när tekniska nämnden har gjort sin upphandling. Dock ska kommunen inte binda sig för en väldigt lång förbränningslösning. Om bättre metoder för att ta hand om vårt avfall dyker upp, så ska vi kunna pröva dem. Inte bara lägsta möjliga pris för förbränningen ska gälla, utan också miljö-och energiaspekter i ett långsiktigt perspektiv.
Allt som kan bidra till att gotlänningarna blir ännu mycket bättre på att sortera avfallet ska göras, så sopmängden och kommunens, skattebetalarnas, kostnader minskar. Alla har allt att vinna på att sortera avfallet så mycket som möjligt. Viss debatt om sophanteringsbeslutet blir det nog. Däremot lär det bli ett helt enigt beslut om att Gotland ska bränna sina sopor, vilket sannolikt resulterar i att vi fortsätter att forsla soporna till fastlandet.
Den andra stora frågan är betalningen av vår kommunala service och välstånd. Där lär det däremot bli het debatt och omröstning. Majoriteten med socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet föreslår en liten skattehöjning, som innebär att de flesta får en hundralapp i månaden i höjd skatt. Detta säger de borgerliga partierna nej till. De vill hellre skära bort mer på räddningstjänsten, kollektivtrafiken, sjukvården och äldreomsorgen.
Nu är det inte den definitiva budgeten för 2006 som tas, utan de preliminära ramarna. Slutgiltigt tas beslutet i december. Men sannolikt blir det då bara marginella förändringar. Det gäller ju också för förvaltningar att nu rikta in sin verksamhet och kostymens storlek efter den mängd pengar de får nästa år. Satsningarna sker på kärnverksamheten, vård, omsorg, skola och räddningstjänst. På dagens sammanträde redovisas en ekonomirapport, som visar att det just nu är risk för underskott, men att det jobbas i nämnderna för att nå ett nollresultat i år. Vilket sannolikt lyckas.
Eftersom valrörelsen verkar ha dragit igång redan nu, så kan det leda till en del debatter idag. Det finns säkert både riksdagskandidater och kommunalrådskandidater, som vill profilera sig. Och det finns ju en lång dagordning med många viktiga frågar att debattera. Det kan bli ett riktigt intressant möte i Gotlands högsta beslutande organ, kommunfullmäktige.