Betorna är ljuset i mörkret

Foto: Söderlund Tommy

Politik2009-11-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är november. Det märks, mörkret och dimman tar allt större utrymme av dygnet, även om solen tittar fram ibland. Här nere vid sydkusten har det bara varit någon enstaka frostnatt. Vi har ännu betor kvar i jorden, även om det mesta redan är upptaget. Vi har också avnjutit gåsen, den var god i år också, inte minst alla delikata tillbehör. Skåne är rikt på mattraditioner, vilket jag verkligen uppskattar. Kanske ligger det något i det gamla talesättet: "en skåning fryser när han arbetar och svettas när han äter".
En lite tidig summering av växtodlingssäsongen i Skåne är, bra skörd både vad gäller mängd och kvalitet. Men tyvärr höga kostnader för insatserna till grödorna, och låga priser på såld vara. Många har överlagrat spannmål från förra året, med förhoppning om höjda priser det här året, så har ännu inte varit fallet. Sockerbetorna är ljuset i mörkret den här säsongen när det gäller lönsamhet, både skörd och pris är positivt.
Ett glädjeämne i novembermörkret är att mjölkpriserna börjar röra sig uppåt igen, efter en längre tid med pressad lönsamhet. Hoppas det blir lite kraft i prishöjningarna trots lager i EU som riskerar att fortsätta att pressa priserna. För några veckor sen fick mjölkbönderna efter omfattande demonstrationer en pressad Mariann Fisher-Boel att ge ytterligare 280 miljoner euro i stöd.
Det råder ingen tvekan om att det är lönsamhetsproblem hos mjölkbönderna. Frågan handlar i stället om vilka åtgärder som är bäst att sätta in i en situation som denna. Flera enskilda nationer har tagit beslut om åtgärder i samma riktning som exempelvis den nya tyska koalitionsregering, som beslutat att satsa 500 miljoner euro i ett "gräs-mjölkprogram". Vad innebär det för konkurrensen på den inre marknaden i EU? Ser vi en trend mot mer politisk påverkan igen, där man tidigare ansåg att marknaden ska styra?
Ett efterlängtat positivt politiskt beslut kom med höstbudgeten. Äntligen efter 20 år togs beslutet att avskaffa den för Sverige unika handelsgödselskatten. Det är ett steg i rätt riktning. Jag ser fram emot att regeringen fortsätter arbetet med att förbättra konkurrenskraften och minska regelkrånglet för lantbrukare och andra företagare.
Tyvärr krånglar det rejält i år när det gäller utbetalningar av ersättningar från EU. Trots att myndigheterna känt till de praktiska problem man stod inför sedan våren, har man inte lyckats säkerställa ett fungerande och pålitligt system för utbetalningar.
Det är den enskilde lantbrukaren som kommer i kläm, hade det varit det motsatta att lantbrukaren inte kommit in med sina ansökningar i tid, vet vi alla vilka konsekvenser det fått! Gör en sista kraftansträngning!
De ska bli kul när valrörelsen drar igång på riktigt. Jag ser fram emot alla debatter och möten som kommer framöver. Jag hoppas det blir en valrörelse som handlar om viktiga och riktiga frågor. Vi får hjälpas åt med det, att sätta rätt frågor på dagordningen. Vi förbereder oss nu inför valet, om detta återkommer jag.