Bidrag och jobb på ett smart sätt

Politik2012-07-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I veckan kom regeringen med ett riktigt vettigt förslag för att få fler människor i arbete. Regeringen vill förändra förutsättningarna för folk som får försörjningsstöd (nyspråksord för socialbidrag). Meningen är att det, även för folk med försörjningsstöd, ska löna sig att ta ett jobb. Om det så bara är ett kort extrajobb eller ett lågbetalt deltidsjobb.

Som det ser ut nu, så för varje krona en person tjänar vid sidan av försörjningsstöd, minskar stödet med exakt lika mycket. Det finns alltså inget för personen att tjäna på att ta ett jobb som ger en lön under vad försörjningsstödet ligger på. Långsiktigt innebär det att det blir mycket svårare att få folk motiverade att arbeta. Förslaget, som förväntas träda i kraft i juli nästa år, är att istället för en minskning med exakt motsvarande summa, så ska det minska med 75 procent av lönen. Bidraget minskar alltså med mindre än lönen, vilket gör att bidragstagarna kommer att ha mer pengar i slutet av månaden om de jobbar.

Att skapa förutsättningar för folk att kunna arbeta är ett av regeringens viktigaste uppdrag. Bara ungefär fyra procent av försörjningsstödsmottagare har idag extra inkomster i form av lön. Samtidigt är det inte så att hungriga vargar jagar bäst. Det måste fortfarande finnas stöd för de som saknar försörjning. En mjuk övergång mellan bidrag och lön skulle kunna hjälpa väldigt många motiveras att arbeta.

Cirka 40 procent av de som har försörjningsstöd uppger att det är på grund av att de saknar arbete. Ofta saknar de a-kassa eller har för låg a-kassa. De två grupperna som är överrepresenterade i statistiken för försörjningsstöd är samma två grupper som är överrepresenterade i arbetslöshetsstatistiken, nämligen unga och utrikes födda. Det går aldrig att i förväg vara säker på om en satsning kommer att lyckas uppnå det som är målet men om detta kommer falla väl ut är det just unga och utrikes födda som kommer att vinna på det.

Ett område där en liknande reform skulle passa jätte bra är kring studiemedlen. Det ska löna sig att arbeta även under skoltiden. Som det ser ut nu är det helt onödigt för studenter att tjäna mer än fribeloppet för då ryker både bidrag och lån. Det som idag räknas som skälig levnadskostnad, alltså försörjningsstödet, är nästan det samma som studiemedlen. Med skillnaden att majoriteten av studiemedlen faktiskt ska betalas tillbaka. Då är det inte mer än rätt att studenter ska kunna jobba vid sidan av, utan att studiemedlen minskar lika mycket.