"Lita aldrig på någon som bara har läst en enda bok!" Det är slutsatsen som den skotske komikern Billy Connolly drar i en sketch om självmordsbombare.
Hans råd till USA:s president är att denne ska höra upp med att bomba länder i Mellanöstern, och i stället låta flygplanen fälla Agatha Christie-böcker.
Det ligger något i komikerns råd. Åtminstone får man tankar åt det hållet om man läser senaste numret av tidskriften Axess. Det har temat civilisation, och en av åsikterna som framförs är att mänskligheten bär på en dubbel natur. I våra sämsta stunder beter vi oss som djur, eller värre. Därpå finns det alltför många bevis. Samtidigt har människan också förmågan att handla rättvist, osjälviskt och godhjärtat. Lika väl som hon kan förstöra kan hon också skapa.
Samma varelse som drivit häxprocesser och byggt koncentrationsläger har också komponerat symfonier och skapat välfärdssamhällen.
Människan kan välja mellan civilisation och barbari, förutsatt att hon känner till valmöjligheten. I senaste Axess-numret får läsaren möta ett antal humanister ur historien som trott på just människans möjlighet att välja.
En tänkare som ges utrymme är den tyske nobelpristagaren Thomas Mann.
För Mann var civilisationen beroende av bildade människor. Endast en människa som nått en viss grad av bildning, kunskap om omvärlden, kan välja hur hon ska ta sig an livet. I brist på bildning blir hon en fånge, och följer med massan och tidsandan.
För att öka sin frihet måste den enskilda människan skaffa sig så stor egen kunskap som möjligt. Förståelse för andra kulturer tillåter henne att skärskåda sin egen med kritiska ögon. Förståelsen för olika historiska tidsåldrar gör att hon kan genomskåda sin egen samtid. Hennes möjlighet att välja gott framför ont, och civilisation framför barbari ökar med hennes kunskap.
Den som tror att Thomas Mann har rätt om bildningens betydelse bör därför följa Billy Connollys råd om att aldrig lita på den som bara läst en enda bok. Förmågan att handla rätt kommer med studiet av många kunskapskällor.
Man behöver dock inte gå så långt som till självmordsbombare för att se problemen med att människor växer upp utan att få tillgång till bildning. I en artikel publicerad i Svenska Dagbladet 12 december kompletterar Axess-redaktören Johan Lundberg tidningens budskap med en politisk uppmaning.
Han menar att det borgerliga Sverige bör ta på sig ansvaret för att bringa tillbaka bildningen på den politiska agendan. Som varnande exempel nämner Lundberg att undersökningar visat att nära 20 procent av Sveriges befolkning under 30 år tror att USA självt genomförde 11 september-attentaten.
När skolan slutar förmedla kunskap fortsätter barnen leta någon annanstans. Utan tillgången till bra lärare och ett bildningsarv kan konspirationsteorier bli en väg.
Irrlärornas predikare har alltid utfört sitt värv med glödande passion. Det klassiska bildningsarvet kan vara det bästa motmedlet.