Bildt med attityden nätverkar i världen

Politik2013-01-29 06:13
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sedan 1843 har den liberala brittiska tidskriften The Economist talat om hur det står till i världen och vad beslutsfattarna måste göra.

Nu senast manar The Economist USA:s nytillträdde president Barack Obama att avvärja hotet om krig mellan Kina och Japan och göra något år konflikter på andra sidan Asien, i Mellanöstern.

I en maktposition snäppet under Obama befinner sig Carl Bildt.

Likt The Economist tycker han om att berätta hur det är, och vad man bör göra för en bättre värld.

Som statsminister i en borgerlig fyrpartiregering 1991 -1994 prövades hans talanger som samarbetsman. Centerledaren Olof Johansson avgick i protest mot Ölandsbron, men koalitionen höll.

Bildt tycks ha fått godkänt av sina partners.

Som utrikesminister har Bildt vidgat ambitionerna, till att säkra världen, genom ett intensivt nätverkande.

Supermakten USA:s utrikesminister Hillary Clinton hann med att besöka 112 länder, och slog därmed amerikanskt rekord.

Lilla Sveriges Bildt kanske inte når upp i den siffran. Dessutom är det åtskilliga destinationer han uppsökt flera gånger, utifrån tjänsteplikt och intresse. Men det lär dröja innan en annan svensk utrikesminister anser det befogat att resa lika mycket.

Bildt missade visserligen det världsekonomiska toppmötet i Davos, 23-27 januari, där värdfolket fick nöja sig med den i och för sig inte så pjåkiga svenska uppsättningen Reinfeldt-Borg-Carlsson. Bildt var på möte i Santiago i Chile mellan EU och Latinamerika plus Karibien.

Men 1-3 februari är Bildt tillbaka, på säkerhetskonferensen i München, liksom Davos en häckningsplats för världens mäktiga.

Det finns de som tycker att svensk utrikespolitik bildtifierats. Underförstått, det skulle finnas en skillnad mellan en utrikespolitik i Sveriges intresse – och en i Bildts intresse.

Klart är att ingen enskild politiker sedan Olof Palme förkroppsligar omvärldens bild av svensk utrikespolitik som Carl Bildt.

Det tråkiga för hans belackare hemmavid är att bilden av Bildt bland dem han träffar överlag tycks vara positiv – och därmed till gagn för Sverige.

2010 avslöjades via Wikileaks att USA:s ambassad i Stockholm sänt hem en värdering av Bildt enligt vilken han var ”en mellanstor hund med en stor hunds attityd.”

Världen är i ett rullande uppbrott till en ny ordning. Staterna positionerar sig till försvar av sina intressen. EU-samarbetet är ett sätt att säkra Sveriges intressen. I EU nöjer sig Bildt inte med att låta EU:s stormakter ta ansvaret. Tillsammans med Polen har Sverige drivit på för utvidgat samarbete in i forna Sovjet. Tillsammans med Italien, Spanien och Polen utarbetar vi en ny ”europeisk global strategi”.

Nyligen enades Bildt, vid ett möte i Izmir, med sina kolleger från dynamiska Turkiet och Brasilien om att inleda ett ”Tresidigt, Solidariskt fredsBygge. Alltså T som i Turkiet, 75 miljoner invånare, S som i Sverige, 9 miljoner, B som i Brasilien, 200 miljoner.

Ståtligt, eller hur?

Och kanske typiskt för en ”medelstor hund med en stor hunds attityd.”