Bin Ladins död, början på ett nytt kapitel

Politik2011-05-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Usama Bin Ladin är död. Det beskedet gav USA:s president Barack Obama vid en presskonferens tidigt måndag morgon, svensk tid. Det var i söndags som amerikanska specialstyrkor spårade upp och dödade terrorledaren i en villa i den pakistanska staden Abbottabad, strax norr om huvudstaden Islamabad.

Ett gripande av Bin Ladin hade förstås varit att föredra. Även personer som högst sannolikt är skyldiga till brott har rätt till en rättegång.

Samtidigt är det begripligt att många amerikaner nu känner en lättnad över hans död. Från New York, Washington DC och flera andra amerikanska städer rapporterades det om spontana firanden och jubel på gatorna.

Terrorattackerna mot New York och Washington DC för snart tio år sedan - som Bin Ladin anses ha orkestrerat - var ett angrepp mot hjärtat av USA på ett sätt som landet inte var med om ens under andra världskriget. Usama Bin Ladin blev snabbt känd som själva sinnebilden för den islamistiska terrorismen, en fruktad symbol för ondskan.

För Obama är Bin Ladins död självklart en triumf. Obamas resonerande ledarstil har gjort att han anklagats för att vara mjuk mot terrorister - något som han nu motbevisat för den amerikanska allmänheten och för omvärlden. Det förbättrar onekligen Obamas ställning hos väljarkåren.

Hur Bin Ladins död kommer att påverka den amerikanska utrikespolitiken är det än så länge svårt att förutse. Men att Bin Ladin hittades i Abbottabad, en timmes färd från Islamabad i ett gömställe som endast ligger några hundra meter från en militärakademi, kan förstås leda till ett ifrågasättande av effektiviteten och lojaliteten hos den pakistanska säkerhetstjänsten.

Man kan också konstatera att kriget mot terrorismen lär fortsätta, i en eller annan form. Ett antal framträdande ledare inom al-Qaida har redan dödats, men när en person försvunnit har ofta en ny, yngre förmåga tagit vid. Det är omöjligt att säga om Bin Ladins död kommer att inspirera fler att följa i hans spår - eller om det kommer att verka demoraliserande för hela terrornätverket. På kort sikt finns förmodligen en ökad risk för våld och hämndaktioner.

Men läget är långt ifrån hopplöst. Under de senaste månaderna kommer allt fler rapporter om att terrornätverket al-Qaida försvagats. Samtidigt har tiotusentals människor i Nordafrika och Mellanöstern valt att demonstrera för frihet och demokrati.

På sikt är det bästa sättet att hejda den militanta islamismen inte fortsatt krig - utan att människorna i Saudiarabien, Pakistan och övriga Nordafrika och Mellanöstern får chansen att själva styra över sina liv. Då kan jihadisterna, på sikt, marginaliseras - och förhoppningsvis förpassas till historien.