Bin Ladins död inget att fira

Hur tas budet emot? Man i Jordanien ser nyheten på TV.Foto: Nader Daoud/scanpix

Hur tas budet emot? Man i Jordanien ser nyheten på TV.Foto: Nader Daoud/scanpix

Foto: Nader Daoud

Politik2011-05-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Bin Ladin är död. Vilket inte alls är något att glädjas åt. Han borde ha ställts inför rätta. En våldsam död läker inte såren en våldsverkare orsakat. Risken är att han nu blir martyr.

Vidare var Bin Ladin aldrig något annat än ett uttryck för ett större problem. Han och hans predikningar var aldrig roten till det onda. Hans död innebär inte slutet för våldet.

Ett av de mest intetsägande men samtidigt vilseledande uttrycken som någonsin myntats måste vara "kriget mot terrorismen". Det är ungefär lika ologiskt som om amerikanerna skulle ha kallat konflikten med Hitlertyskland för "kriget mot pansartrupper". Terrorist säger ingenting om vem fienden är. Ett krig är en konflikt mellan två viljor. Terror är ingen vilja utan en metod.

Varför kallas konflikten mellan Väst och Al Quaida för kriget mot terrorn? Ett av svaren är att USA inte vill namnge sin fiende.

Militant islamism har sin grund och sin näring i just den miljö som fostrade Usama bin Ladin. Mellanösterns aristokrater, kungahus och diktatorer är det verkliga problemet. Det är den sneda fördelningen av resurser i de arabiska länderna som skapar grogrund för terrorn. Ur de ekonomiska villkoren uppstår känslorna av förnedring, fundamentalism och revanschlusta. USA och Väst är skyldiga så till vida att de inte hårt nog arbetat för demokrati i Mellanöstern.

Västvärlden kommer fortsätta att drabbas av terrorism så länge det finns totalitära regimer i behov av att kanalisera sitt folks förnedring och raseri. Nya jihadister kommer trädda fram, och få finansiering.

Vårt hopp om fred står därför inte till amerikanska specialstyrkor. Utan till obeväpnade demonstranter i Syrien, Saudiarabien och Iran. Det är de som tar strid mot det verkliga problemet. Om kriget mot Islamisterna kan vinnas så är det genom att stödja demokratiska reformer i de muslimska länderna.

Lärdomen Sverige bör dra av Usama Bin Ladens liv och död är vi aldrig får godta att våldsverkare ställs som representanter för hela folk eller religioner. Rättsövergreppen mot svenska muslimer som följde i spåren av terroristskräcken var precis exempel på vad Bin Laden ville skapa, en polarisering av öppna samhällen. Sveriges dåvarande regering svalde betet med hull och hår.

Vi ska heller inte lyssna till extremister här hemma som menar att islamistiska fanatiker säger något om vad folket i Mellanöstern vill ha. Det var så ytterlighetsvänstern försökte tolka Jihadismens budskap, att det var den svages revansch mot USA, och att det berättade något om vad folket ville ha i stället.

Nu vet vi bättre. Mellanösterns folk vill inte ha sharia och prästvälde. De vill ha demokratiska reformer och människovärde. I stället för att fira bin Ladins död bör vi tänka på hur vi kan hjälpa demonstranterna i till exempel Syrien.