Bingo för privata företag som övertar kommunal verksamhet

Kommunen har oftast långa avtal och måste betala samma pengar till de privata utförarna oberoende av konjunkturen. Hamnar företaget i ekonomiskt trångmål sitter kommunen med "Svarte Petter". Vinnare är alltid entreprenörer och riskkapitalister, tycker Lisa Kalström.

Kommunen har oftast långa avtal och måste betala samma pengar till de privata utförarna oberoende av konjunkturen. Hamnar företaget i ekonomiskt trångmål sitter kommunen med "Svarte Petter". Vinnare är alltid entreprenörer och riskkapitalister, tycker Lisa Kalström.

Foto:

Politik2010-12-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Privatisering innebär i korthet att vi betalar skattepengar till någon annan utförare som ska verkställa före detta kommunal verksamhet. Den privata aktör som lägger lägst pris vinner. Visserligen finns ett kvalitetsmått, men oftast har den så lågt värde att den spelar mindre roll.

Det finns idag flera undersökningar som visar att välfärden inte blir bättre eller billigare med privata aktörer, varför det står klart att det är en ideologisk fråga. Hederlig gammal moderat ideologi som blivit rumsren och även används inom mitt eget parti.


Slipper konjunktursvängningar
Man kan även konstatera att de privata företagen som tar över kommunal verksamhet slipper konjunktursvängningar och finanskriser. De som behöver vård och omsorg, behöver det även i dessa kriser.

Kommunen har oftast långa avtal och måste betala samma pengar till de privata utförarna oberoende hur konjunkturen ser ut. Skulle däremot företaget hamna i ekonomiskt trångmål så sitter kommunen med "Svarte Petter". Vinnare är alltid entreprenörer och riskkapitalister.Slopande av utmaningsrätten har diskuterats både i fullmäktige och i media och man kan undra hur näringslivet klarade sig innan den tillkom. Vissa debattörer menar att vi med detta har tagit död på all kreativitet och möjlighet till nytänkande.


Valfrihet för företagen
Har utmaningsrätten skapat några nya arbetstillfällen? Knappast eftersom det inte är några nya verksamheter. Det är tron att de privata klarar detta mycket bättre än kommunen.

Kommunen har visserligen inte varit tvungen att genomföra någon upphandling, men tvånget har varit att den utmanade verksamheten måste utreda möjligheten.

Tidsödande och en merkostnad för oss skattebetalare. Man kan fråga sig vem som ska bestämma över våra skattepengar, är det företag genom en utmaningsrätt eller de folkvalda politikerna?

Men den valfrihet som dessa förespråkare använder i tid och otid har blivit en valfrihet för företagen. Jag tror att många människor, i alla fall de som behöver vård och omsorg kanske till och med tycker att det är jobbigt att välja.