Blå ekonomi kan ge Lövsta en framtid

Politik2014-11-03 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Lövsta står inför en genomgripande förändringsprocess. Det handlar om utveckling eller avveckling. Då gäller det att kraftsamla och öka Lövstas attraktivitet som utbildnings- och utvecklingscentrum för öns hela livsmedelssektor.

Gymnasieutbildningen för de unga har lockat allt färre unga. Det krävs en uppgradering av utbildningen på Lövsta både för de unga och de redan aktiva i livsmedelssektorn. För att vitalisera och sätta Lövsta på kartan över lockande och betydelsefulla utbildningscentra är det nödvändigt med ett nytänkande.

Då tror jag att en storsatsning på utbildningar med Blue economy-tänkandet som grund, kan ge ett lyft för Lövsta.

Blue economy är en utveckling av det nollutsläppstänkande, som vi på Gotland utvecklade 1995-1996. Den belgiska företagaren Gunter Pauli utvecklade grundtanken att alla företags avfall kan användas till ny råvara i ny produktion. Antingen inom egna företaget eller tillsammans med andra. Genom att politiken, företagen och forskningen samverkar utvecklas produktion av nya varor. Nollutsläppstänkandet ger miljövänlig och lönsam produktion, som ger gröna jobb.

På 1990-talet resulterade nollutsläppsprojektet på Gotland i att Eskelunds bageri bakade bröd av det som blev över efter att öns bryggeri gjort öl. Avfallet efter Klosterölet blev Klosterlimpan.

I Afrika har man gått ännu längre genom att använda avfallet efter ett stort bryggeri till att odla svampar, som används till kycklingfoder. Man odlade alger som användes i kosmetika och läkemedelsindustrin. Resten användes till gödsel och för att få fram biogas.

Blue economy-tänket lämpar sig bra för livsmedelsnäringen. Därför skulle en storsatsning på utbildning i nollutsläppstänkande vara en viktig profil för ett grönt centrum på Lövsta.

Inom jordbruket och inom livsmedelsindustrin uppstår mycket avfall som kan användas till råvara i ny produktion som kan ge många jobb inom ny livsmedelsindustri.

På Lövsta kan inte bara grundutbildning i Blue economy ske. En samverkan med universitet och forskning kan ge nya produkter, som ger lönsam produktion på Gotland.

Redan i början av nästa år finns en webbaserad grundutbildning i Blue economy, som tagits fram av två företag på ön i samarbete med den alerta företagsföreningen Produkt Gotland.

En massiv utbildningssatsning på vad Blue economy är, kan ge öns livsmedelsnäring ett tillväxtsprång, som ger många nya gröna jobb, ökad lönsamhet och ökad turism genom nyfikenheten på vad som händer på det gröna centret Lövsta på Gotland.