Blå regering, blåare riksdag
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Se där en anledning, inte bara till maktskiftet utan även till alla förslag de senaste åren om att göra något åt riksdagens ställning. Talman Björn von Sydow och parlamentets ledning har entusiastiskt sett över arbetssätt och debattmiljön för att ge riksdagen större tyngd. Under sommaren har det i rumslig mening allra heligaste i svensk demokrati - riksdagens plenisal - varit en enda stor byggarbetsplats. Allt har renoverats och gjorts om i strävan att skapa den perfekta demokratiska inredningsarkitekturen. Nu är den redo att tas i bruk.
De sobert blå stolarna som dominerar den nya inredningen i kammaren passar färgmässigt bra med tanke på den nya majoritet som Fredrik Reinfeldt kommer att blicka ut över när han läser upp regeringsförklaringen på fredag. Men innan dess måste regeringen först tillträda enligt reglerna. Eftersom det tar ytterligare några dagar kommer de avgående ministrarna - den socialdemokratiska expeditionsministären - vara de som bänkar sig på statsrådsplatserna under riksmötets högtidliga öppnande på tisdag. De kan ju passa på att le igenkännande mot kungligheterna där framme, de verkliga proffsen på att representera förgången makt.
Majoritet ger styrka
En stor skillnad mellan den avgående och den tillträdande regeringen är att de borgerliga partierna har en majoritet i riksdagen bakom sig. Att en majoritetsregering tar över innebär både styrka och stabilitet i den politiska kursen och en tydlig rollfördelning mellan regering och opposition. Det renodlar ansvarsförhållandena på ett bra sätt.
En annan viktig skillnad är att det är fyra samspelta partier som bildar koalition. Vilka som blir ministrar i den nya regeringen är ännu en öppen fråga, men klart är att Fredrik Reinfeldt inte kommer att dominera regeringen på det allt annat än fördelaktiga sätt som varit Göran Perssons signum.
Riksdagshösten börjar i dag med upprop och val av talman. Socialdemokraten Björn von Sydow har skött uppdraget med bravur men får sannolikt gå. Men det är inte heller säkert att det blir en representant för det största borgerliga partiet, moderaterna. En konkurrent till den moderat som nämnts, förste vice talman Per Westerberg, är Alf Svensson.
Om moderaterna avstår prestigeposten talman - det högsta offentliga ämbete som går att bli vald till i Sverige - till förmån för det minsta borgerliga partiets representant skulle det visa att Fredrik Reinfeldt vill ha ett jämbördigt samarbete i regeringen. Och trots att talmansval inte har med regeringens utnämningsmakt att göra skulle det ge en vink om hur alliansregeringen ser på utnämningar. Det är ju Alf Svensson som har pondus att mäta sig med Björn von Sydow. Att lyfta fram honom vore en bra ouvertyr för ny utnämningspolitik som utgår från förtjänst och skicklighet, något som gått förlorat i Göran Perssons presidentlika styre.