Blanda inte ihop korten
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men det är ett misstag att som regeringen försöka ta ett helhetsgrepp mot sexhandeln. Fenomenet är inte lättfångat. Det är viktigt att skilja på människohandel och frivillig prostitution. Inte därför att det finns "lyckliga horor", prostituerade som finner sitt arbete utvecklande eller tillfredställande.
Den gruppen är med all sannolikhet liten. Utan för att frivilligt prostituerade valt prostitution framför något annat tröttsamt, slitigt och lågkvalificerat arbete. Ett val offer för människohandel inte har tillåtits göra.
Det betyder att lagstiftning mot frivillig prostitution oftast försätter redan utsatta kvinnor (för det rör sig oftast om kvinnor) i en ännu mer utsatt situation, där hon tvingas till något hon annars valt bort. Att kvinnor över huvud taget ställs inför sådana val är beklagligt, men lösningen är inte lagstiftning utan sociala insatser, en politik som ligger närmare den traditionellt svenska.
Av hänsyn till detta förbjuder inte sexköpslagen prostitution. Sexköpslagen förbjuder däremot sexköp, vilket givetvis djupt präglar den prostituerades livssituation. Dagsböter och hot om fängelsestraff har flyttat sexhandeln från gatorna till mörka vrår, under samhällets radar. Studier som bland annat Socialstyrelsen genomfört tyder på att kundgruppen förändrats.
Prostituerade kvinnor har fått det svårare att välja bort våldsamma eller opålitliga män. Och de har blivit betydligt mer beroende av hallickar i sina kundkontakter, hallickar som ofta även sysslar med narkotikahandel eller annan brottslighet.
Vidare tyder ingenting på att prostitutionen generellt har minskat sedan sexköpslagens införande. Lagstiftningen tycks heller inte ha gjort något för att minska människohandeln som tycks växa stadigt i omfattning (och varför skulle den: människohandel regleras inte först och främst i sexköpslagen).
Det finns alltså god anledning att ifrågasätta om sexköpslagen inte förvärrat situationen för de prostituerade, snarare än hjälpt. Detta borde vara fokus för regeringens uppmärksamhet, till att börja med.
Därmed inte sagt att sexköp helt borde legaliseras, frågan är mångsidig. Det är till att börja med inte självklart att den prostituerades situation skall vara utgångspunkten för lagstiftningen. Men det borde man i så fall tala klarspråk om. Det viktiga är att man inte blandar ihop korten.