Blev bättre än väntat
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Sedan visade redovisningen att besöknäringen inte är något självspelande piano utan i ständig förändring. Semestrandet förändras och det blir allt mer kortare resor, där man söker kvalité och inte det billiga boendet. Och sedan har kryssningstrafiken haft stor betydelse för det fina resultat av säsongen.
För besöksnäringen gäller det att kvalité lönar sig. Gotland har svårt att konkurrera med billiga priser och låg standard, däremot är besökmål med hög kvalité och bra boende uppenbarligen något som många besökare vill betala för. Typiskt nog har det varit de billiga enkla rummen som stått tomma i sommar, medan de fina och bekväma men lite dyrare varit bokade. Och kryssningsbesökarna lägger väldigt mycket pengar på bussresande och inköp i affärerna.
Moderaten och turistbyråföretagaren Inger Harlevi beklagade att de anställda från Turistföreningen inte lyssnade på de folkvaldas debatt om öns turism, utan stack direkt därifrån. Hon ifrågasatte också om Gotlands Turistförening är den mest lämpade att sköta marknadsföring, analys och annat. Hon ville inte ha en kommunal turistnämnd, men kanske en upphandling i konkurrens, när kommunen preciserat vad som ska göras. Jag tror faktiskt hon har en poäng i detta. Besöksnäringen är vår mest dynamiska tillväxtnäring, brukar ofta Jan Lundgren säga. Och han sa det igår också. Kommunen ska hjälpa till att underlätta för besöksnäringen och en bit är det Turistföreningen idag gör. Kan det göras bättre?
Sedan var det Lars Thomsson (c) som ganska misslyckat försökte ta politiska poäng på att det är så många timanställda i Gotlands kommun. Det stor antalet timanställda är ett problem och det måste främst ansvarigt kommunalråd, Sonia Landin, ta tag i tillsammans med Kommunal. Detta är i fullgång berättade hon. Analys måste göras av hur stora siffrorna är och vad som kan göras åt det. Även Sonia Landin är otålig över att det gått så långsamt att minska antalet timanställda och skapa fler heltider. Ytterst handlar de många timanställningarna om könsdiskriminering då det oftast är kvinnor som inom vården och handeln tvingas jobba som timanställda.
Även om det går långsamt, så är det helt underbart att personalpolitiken i Gotlands kommun har blivit en politisk fråga. Arbetet med att göra kommunen till en mönsterarbetsgivare är ett politiskt ställningstagande, som socialdemokraterna har tagit. Säkert kan de tillsammans med Kommunal och deras systematiska modell för att nå resultat i snabb takt, verkligen göra Gotlands kommun till en mönsterarbetsgivare. Men då krävs en ny valseger 2006.