Blir det bakåt eller framåt nu?

Politik2010-12-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den nya mandatperioden har börjat i kommunfullmäktige, och i måndags hölls det andra sammanträdet på Wisborg.
Som nyvalt kommunalråd i opposition får jag nu delvis andra uppgifter än tidigare. Det handlar om att representera kommunen i olika sammanhang, vara granskare av majoritetens politik, och att samla alliansen, framför allt när det handlar om gemensamma ställningstaganden. Men också att ordna med mycket av det praktiska för oppositionsarbetet.

På mötet i kommunfullmäktige var förstås budgeten det stora ärendet. Måhända var det ett rent önsketänkande när jag inledde mitt anförande med att tilltala ordförande Björn som fru, att jag ville se vår Lilian Edwards (M) i ordförandestolen som tidigare! Men det väckte i alla fall viss munterhet i salongen.

De ekonomiska rödgröna satsningarna sammanfaller i stort med Alliansens tidigare budgetförslag. Men politikens inriktning skiljer sig betydligt. Det blir mindre valfrihet, mindre medbestämmande och mer planmonopol. Av alla de miljoner som S-V-MP utlovade i valrörelsen till alla gotlänningar blev det intet, och jag undrar hur många gotlänningar som blivit vilseförda av fagra vallöften från vänsterpartierna i årets valrörelse?

Det som gör mig MYCKET orolig är den starka prägel som Vänsterpartiet och i viss mån Miljöpartiet får sätta på politiken framöver.
Blir det bakåt eller framåt nu i fyra år? Blir det mer av monopol, färre jobb i traditionella gotländska näringar som sten- och cementindustrin, och svårare för oss att bo på landsbygden?
För i 2011 års budget minskar man på gotlänningarnas ökade valfrihet och möjligheter för nya och befintliga småföretagare att vara med och ge service till gotlänningarna. Utmaningsrätten försvinner, konkurrensutsättningen begränsas och vårdnadsbidraget försvinner

Dessutom prioriterar de rödgröna den egna politiska organisationen och satsar några hundra tusen mer på ersättningar till sina nya kommunalråd, men inget motsvarande görs för oppositionen. Det visas ett ointresse att förbättra bussresandet på landsbygden med halvtimme-avgångar men man återinför bussiga kortet i Visbytrafiken.

Vid flera voteringar visade den nya majoriteten på stor oenighet. Lite märkligt så här redan vid det andra mötet.
I ärendet om kongresshallens revision blev det särkilt tydligt. Där bifölls ett yrkande från Moderaterna med bifall av FP, MP och MP, men varken sossarna eller centern tyckte det behövdes.

Nu jobbar vi vidare i Moderaterna med sikte på valet 2014, och jag konstaterar till min glädje att vår nya fullmäktigegrupp är på hugget. Flitiga i talarstolen och flitiga med motioner och interpellationer som lämnades vid mötet. Mot en osäker och splittrad majoritet kommer vi att få se pigg och debattglad borgerlig opposition.