KÖPENHAMN. Gro Harlem Brundtland (Norge) blev det, Mona Sahlin (Sverige) blev det inte - och Helle Thorning-Schmidt (Danmark) har fortfarande chansen. Alltså; att bli sitt lands första kvinnliga statsminister. Men om den danska socialdemokratiska drottningen misslyckas i höstens val till folketinget spås hennes dagar inom toppolitiken vara räknade.
I tio år har det varit stabilt borgerligt styre i Danmark. Liberale Venstre har suttit i regeringen tillsammans med Konservative.
På sidolinjen har Dansk Folkeparti givit regeringen rejält - och nödvändigt - stöd. Anders Fogh Rasmussen som tog över efter Poul Nyrup Rasmussen (s) krossade först den kompetente men gråe Mogens Lykketoft och i nästa val stjärnskottet Helle Thorning-Schmidt som skulle frälsa den danska socialdemokratin. Inför den första fighten med det borgerliga styret utropade hon käckt: "Jag kan slå Anders Fogh". Det kunde hon nu inte.
Men den här gången ser det ljusare ut för det röda blocket som också utgörs av Socialistisk Folkeparti (ett slags Vänsterpartiet light) och Radikale Venstre (ett cafe latté-parti med huvudsakligen intellektuella köpenhamnare som väljarunderlag). Alla opinionsmätningar det senaste året har visat på en stabil röd majoritet. Statsminister Lars Løkke Rasmussen som fick ta över efter att Anders Fogh blivit generalsekreterare i Nato har inte riktigt kommit in i matchen.
Vem är då denna Helle Thorning? Ja, hon utstrålar allt annat än arbetarklass. En fin dam (född 1966), med en akademisk examen i bagaget. Hon satt i Europaparlamentet mellan 1999 och 2004 och blev 2005 partiledare och folketingsledamot.
Thorning försöker alltid framhäva sin "proletära" bakgrund, hon är nämligen uppvuxen i Ishøj. En anspråkslös och invandrartät köpenhamnsförort, där förresten undertecknad bott i mer än tio år.
Annars har den socialdemokratiska ledaren länge fått dras med epitet Gucci-Helle på grund av sin förkärlek till dyrbara märkesvaror. Det finns till och med en hånfull sajt - gucci-helle.dk.
Helle Thornings politiska vandring har varit kantad av småskandaler; inte några riktiga Toblerone-affärer, men snudd på.
Den första handlade om att hon låtit folkbokföra sig i Köpenhamn även om hon bodde i Bryssel. Thorning har också fått kritik för att hon placerat sina barn i privatskola, leasat bil i Tyskland för att undgå beskattning och för att utnyttja rabattkort hos exklusiva klädföretag.
Den största stormen hittills utbröt dock när det visade sig att Thornings make, Stephen Kinnock (son till den gamle labourledaren Neil), som arbetar i Schweiz, inte betalade skatt i Danmark. I ett par månader förra sommaren pågick ett formligt drev mot familjen Thorning/Kinnock som dock inte kunde beslås med några formella fel men väl med en hel del slarv.
Alltsammans tecknar en bild av en socialdemokratisk ledare som lever ett liv fjärran från den arbetarklass som hon i högtidstalen säger sig värna om. Gucci-Helle bor i Köpenhamns exklusivaste kvarter (familjen har också en lägenhet i London) och hon lever ett liv i första klass.
När det gäller politiken kan inte det röda blocket erbjuda det danska folket så stora förändringar eller reformer. Verkligheten - inte minst den ekonomiska - sätter gränserna.
Men man kan skrämmas med Dansk Folkeparti, vars stora inflytande många börjar tröttna på.
Ett faktum är också att regeringen börjar verka trött och att "folket" till varje pris vill ha lite förnyelse. Däri ligger kanske Helle Thorning-Schmidts största chans att bli Danmarks första kvinnliga statsminister, mer än i hennes egen politiska förmåga.
Misslyckas hon - ja, då anser 55 procent av danskarna (och 42 procent av socialdemokraterna) att hon ska avgå...