Det nya färjeavtalet, som Destination Gotland fått med staten, innebär att de får 498 miljoner kronor varje år för att köra trafiken mellan Nynäshamn-Visby och Oskarshamn-Visby året om, enligt vissa krav.
Sedan avtalet blev klart har vi hela tiden trott att det är rederiets anbud som gäller när det handlar om hastigheter och överfartstider med den gotländska livsnerven som vår båttrafik innebär.
Rederiet lovade i sitt anbud att köra med nuvarande fart på 28 knop (tre timmar och en kvart) och möjligen sänka till 24 knop någon gång på någon linje. Allt för att spara pengar, då den höga farten kostar mer bränslekostnader jämfört med lägre fart.
I Gotlandsbolagets 150-årsjubileumsbok (sidorna 114-115) påstås dock av rederiledningen, att i slutskedet av avtalsförhandlingarna, så bestämde Trafikverket att det är deras kravspecifikation som binder rederiet vad gäller fart och överfartstider. Det ger rederiet möjlighet att köra med 18 knop, det vill säga fyra timmars överfartstid mellan Oskarshamn och Visby. Likaså att sänka till 22 knop på Nynäslinje, så det också tar fyra timmar.
Om det är så, kan det bli mycket kännbara försämringar av Gotlandstrafiken från 2017. Om rederiledningens beskrivning i jubileumsboken stämmer kan inte Trafikverket, regeringen eller Region Gotland tvinga rederiet att köra fortare än 18 knop på Oskarshamnslinjen och 22 knop på Nynäshamnslinjen. Om det går att kombinera med kraven på turtäthet under dagen hela året på de båda linjerna.
Har rederiledningen fel och Trafikverket håller fast vid att det är rederiets anbud som gäller och att om de inte uppfyller sitt anbud, då blir det omförhandling och sänkt ersättning.
Den avgörande frågan är om rederiledningen har rätt i sin beskrivning av vilka krav som gäller, Trafikverkets kravspecifikation eller rederiet anbud.
För färjeresenärerna har det en avgörande betydelse. Det handlar om det blir tre timmars överfart eller fyra timmars överfart till och från Gotland.
Hittills har rederiledningen varit väldigt tystlåten om vilka hastigheter och överfartstider det blir enligt nya avtalet från februari 2017. Hoppas de att de ska kunna minska kostnaderna genom att köra saktare under hela eller delar av året? Är en sådan fartminskning ett sätta att skapa ekonomisk styrka för att möta hotet från sommarkonkurrenten Gotlandsbåten? Eller är det bara Gotlandsbolagets vanliga vinstmaximering som styr över Gotlands avgörande viktiga livsnerv, som ju färjetrafiken utgör?
Nu är det dags för rederiet och Trafikverket att prata klarspråk. Vilka farter blir det och ska Gotland räkna med överfartstider på fyra timmar på färjorna 2017-2027?