Jag följer upproret i Egypten från Sydafrika och den afrikanska kontinenten, framförallt på Aljazeera, den arabiska nyhetskanalen. Upproret tog efter 14 dagar ordentlig fart på måndagskvällen genom de sociala medierna, facebook och sms.
Det är de unga som för upproret på samma sätt som unga och fackföreningar förde upproren i Latinamerika på 70-talet och i nutid i Zimbabwe.
Under måndagen uppstod något nytt i själva upproret i Egypten, då reste sig tusentals lärare efter 40 års förtryck och tågade till parlamentet för att visa sitt missnöje.
Någonting har förändrats helt och hållet på afrikanska kontinenten. Många stater blev efter frigörelsen från det vita koloniala förtrycket inte den demokrati och förbättring som många hade hoppats på.
Diktaturer och korruption
I stället inträdde ett nytt politiskt förtryck av egna ledare som stal frigörelsen för det egna partiets räkning och egen vinning. Diktaturer infördes och polis och militärstater med ett dubbelt förtryck och korruption uppstod.
En fattigdom utan gränser följde i spåren och mänskliga rättigheter blev det inte tal eller åsiktsfrihet. Tvärtom har all opposition förkvävts. Länder som Zimbabwe, Egypten och Tunisien är några exempel på diktatur.
Ungdomar är utgångspunkten för den stora förändringen. Ungdomar och sociala medier som spränger de politiska gränserna. Ungdomar på den här kontinenten vill utan tvekan ha frihet i första hand. Fri tillgång till internet och åsiktsfrihet. Därefter kommer jobb och mat. Upproret i Tunisien, där man lyckats upphäva säkerhetspolisens roll, blev en startpunkt för övriga arabiska länder och ses bland de unga som lösningen just nu. Upproret sprider sig till Jordanien och Jemen, där det finns ett gemensamt språk och kultur. Många ställer sig frågande till vad som kommer att hända i Pakistan. Kommer folket att svepas med.
I Sydafrika finns en stor fattigdom trots alla löften om förändring. President Jacob Zuma och ANC lägger nu förslag om att förändra lagen om åsiktsfrihet i konstitutionen.
President Zumas kvinnoaffärer
Alla Zumas kvinnoaffärer som valsat runt i medierna är en bakomliggande orsak. ANC kan inte undgå att se hur upproret sveper fram över kontinenten och möjligheten att Sydafrika blir nästa land är stor.
Fyra miljoner människor är utan arbete. Flyktingar från Somalia och Zimbabwe strömmar in över gränserna för att hitta levebröd. I Sydafrika står man inför ett val och i veckan skall president Zuma hålla tal till nationen. Vad det kommer att innehålla för att upproret som en skogsbrand inte skall hoppa över till Sydafrika, återstår att höra. Det finns inga enkla lösningar för en regering idag, när tillgång till information är öppen genom medier.
Vad som händer i Egypten har att göra med strategiska intressen. USA, som införde en ny form av imperialism i arabvärlden med president Mubarak för 40 år sedan, tänker på olja och Israel.
Tre maktcentra i Egypten
De ser Muslimska brödraskapet som ett hot långt värre än militärdiktaturen. Det internationella trycket är för förändringar i Egypten, men det finns ingen naturlig efterträdare som kan gripa stunden och leda upproret. Det finns tre alternativ för övertagande: Armén, muslimska brödraskapet eller ungdomarna på gatan.
Kan befolkningen kasta den fruktan de haft för regimen och fortsätta att konfrontera den, och någon stark folklig och respekterad person kan kliva in och ta över upproret i tid, så kan folket lyckas störta Mubarak. Förhoppningsvis skapa en demokrati i ett land som varit en viktig kultur i arabvärlden ända sedan Julius Ceasar.