Blocköverskridande krav på förändring krävs

Politik2013-11-25 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL KOMMENTAR

Vi har sedan länge konstaterat att nedläggningen och flytten av dåvarande Länsrätten Gotland till Stockholm för att ingå i den nybildade Förvaltningsrätten var ett stort misstag. Den åsikten delas sannolikt av de nämndemän som i dag fortfarande är i tjänst. Från att i början av perioden varit 21 till antalet har till dags dato 1/3-del hoppat av. Inte förvånande om man känner till förutsättningarna.

Instundande onsdag hålls domsförhandlingar vid den vi skämtsamt kallar beslutsfabriken i Stockholm. Fram till tre dagar före förhandlingsdagen har underlag för de i 31 mål (!) anlänt i nämndemännens brevlådor för inläsning. Där domslutet redan är inskrivet. Återstår för tillresta nämndemän att under drygt fyra timmars effektiv mötestid före hemresan via Bromma acceptera förelagd dom, skriva på och känna att man gjort ett meningsfullt arbete. Något större tidsutrymme för ingående diskussion och ifrågasättande finns av naturliga skäl inte. Om någon nämndeman råkar ha en annan åsikt än den föreslagna domen uppmanas vederbörande själv att skriva sin avvikande mening. Inte undra på att uppdraget ofta uppfattas som högst tveksamt. Att fungera som målvakt för att uppfylla ett lagrum som säger att domen ska fastställas av en jurist och tre folkvalda lekmän känns i en del fall synnerligen frustrerande. Inte så att rättssäkerheten försämrats i grunden. Beredande notarier som skrivit domen – som för formens skulle muntligt kallas ”förslag” – har säkert i de allra flesta fall gjort ett bra arbete. Men när man ibland saknar delar av medicinska bedömningar som domskäl i underlaget blir man betänksam. Det är dock i många fall svårt sjuka medmänniskor det är fråga om.

En handikappad gotlänning kan givetvis kräva muntlig förhandling för att exempelvis klaga på Försäkringskassans avslag av krav på utökad personlig assistans, särskilt boende eller ersättningsanspråk. Men efter flytten till fastlandet och huvudstaden faller det på sin orimlighet. Att själv bekosta transport, övernattning för sig själv och eventuella medhjälpare samt engagera advokat på plats är inte snutet ur näsan direkt. Då avstår man givetvis – vilket är mer regel än undantag. Och så får det givetvis inte vara. Allas likhet inför lagen skall gälla – oavsett om man bor i Täby eller i Slite.

Därför bör samtliga partier på Gotland gå samman och kräva att förvaltningsrättsärenden ska återföras till ön. Om det inte skulle finnas tillräckligt med ärendeunderlag för en gotlandsrätt så föreligger inga som helst problem med dagens teknik att lägga över ”enbart dom på handlingarna-ärenden” läggs på en mindre enhet i Visby. Samgrupperad med tingsrätten för gemensam administration. Förslagsvis en domare och ett antal notarier – eventuellt under utbildning. Något som under Länsrätten Visby tid var en mycket uppskattad utbildningsplats. Psyk-ärenden måsta handläggas här redan nu med tillrest domare.

Rättskipning i stordrift i Stockholm med 500 anonyma handläggare ger inte gotlänningarna likhet inför lagen. Samtliga partier på Gotland borde gemensamt kunna kräva en förändring – och det i absolut närtid. Man lyckades i Norrland – varför inte här?