Blockpolitikens gruppkänsla
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Samtidigt presenteras en undersökning gjord av Surveyinstitutet vid Linnéuniversitetet i Växjö/Kalmar som, tvärtemot vad som oftast antas, tyder på att blockpolitik är något som många väljare uppskattar. Vilket alliansen egentligen bevisade redan genom förra valsegern.
Inför höstens val är det tydligt att det blir två block att ta ställning till. Såväl vänster som högersidan tycks i allmänhet tas mer på allvar när de visar prov på enighet med sina respektive grannpartier. Frågan är vad det är med de stora blocken som appellerar? Kanske har det något med grupptillhörighet att göra? För att fungera och överleva i samhället, oavsett om man är ett politiskt parti eller en enskild individ så krävs det förmåga och vilja att samarbeta med andra - och att kunna kommunicera ut det. Hur man sedan gör det i praktiken skiljer sig åt, som blir tydligt när man jämför alliansen och de rödgröna.
Något som är intressant i sammanhanget är att det är partier som främst värnar individens frihet som lyckas bäst med att fungera i den större blockgemenskapen, medan de av tradition mer kollektivvurmande röd-gröna har svårigheter att såväl samsas om en stadig gemensam politik som att föra ut de gemensamma budskapen.
Från olika företrädare inom allianspartierna hörs däremot sedan länge likartade formuleringar i skilda frågor. När biståndsminister Gunilla Carlsson senast under torsdagen talade om avsättandet av Sidadirektören nämnde hon betydelsen av att ha ordning och reda i finanserna - det som Anders Borg och Fredrik Reinfeldt till vardags talar om gäller för den ekonomiska politiken i stort. Samtidigt så använder Folkpartiets Jan Björklund framgångsrikt devisen i sin skolpolitik, nu väntar vi bara på att Centerpartiet (som ligger sämst till bland allianspartierna) fångar upp den tråden. Som motvikt till den alarmistiska klimatpolitiken som de gröna på vänstersidan ägnar sig åt, hur skulle det inte vara med ordning och reda i klimatpolitiken? Små fraser, som det avskalade "ordning och reda", fungerar i takt med att de upprepas som påminnelser om de gemensamma målen. Tillslut fastnar de och blir ett emblem för partiernas samarbete i stort.
Såväl den senaste väljarundersökningen som studien om blockpolitik bådar gott för alliansen. Nu gäller bara att hitta ett sätt att hålla intresset för kärnfrågor som arbetslinjen vid liv under sommaren, en tid när många väljare och kanske också politiker helst kopplar bort tankar på sådant som nytta och arbete. Men med gott samarbete löser man nog också den typen av bryderier.