Bodström inte särskilt folkvald
Nödlösning. Det fanns inget hyggligt färskt foto av Thomas Bodström från riksdagen. Så det fick bli ett från Stockholm Fashion Week. Foto: Mats Andersson / SCANPIX
Foto: Mats Andersson / SCANPIX /
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Fast som Bodström junior, son till före detta utrikes- och utbildningsminister Lennart Bodström, var Thomas knappast obekant för den socialdemokratiska partieliten. Det var antagligen därför han kunde bli justitieminister utan att ens vara medlem i partiet. En formalitet som fixades samma dag som Persson ringde och frågade om han ville bli statsråd. Att Bodström rökt hasch och haft svart städhjälp var heller inget som fällde en socialdemokratisk minister, inte ens en justitieminister.
Efter maktskiftet är Bodström riksdagsledamot på heltid. Det vill säga den tid som han inte är advokat eller skriver deckare. Och nu har TV4:s Kalla fakta räknat ut att Bodström varit frånvarande vid hälften av voteringarna i riksdagen. Bodström försvarar sig med att han motionerar flitigt.
Och man bör ta den här typen av statistik med en nypa salt. Mycket av det viktiga riksdagsarbetet syns inte utåt eller låter sig enkelt redovisas i tabeller. Det är lätt att ta reda på hur många motioner olika riksdagsledamöter skriver. Men är det någon som bemödar sig att läsa innehållet i dem? Den journalist som gjorde det skulle komma fram till den sensationella nyheten att mängden motioner snarast står i omvänt förhållande till kvaliteten på dessa.
Ytterst är det ändå upp till väljarna att avgöra om en riksdagsledamot gör ett gott arbete. I Bodströms fall örebroarna, det är nämligen dem han representerar, trots att han bor i Nacka. Stockholms län hade väl inte tillräckligt många socialdemokratiska mandat för att få in de personer partiet ville ha i riksdagen.
Nästa år kommer han dock att toppa Stockholmslistan. Det har partiet bestämt. Och detta är pudelns kärna. I det svenska valsystemet är partiernas makt mycket stor, på väljarnas bekostnad. Riksdagsledamöterna är valda utifrån listor som partierna satt ihop. En process som den vanlige väljaren har mycket litet, om något, att säga till om. Sedan möjligheten att stryka kandidater togs bort kan man inte heller i efterhand markera sitt ogillande med resultatet. Jo, det finns förstås ett sätt - att välja ett annat parti. Nu återstår att se om Bodström blir det vallokomotiv som socialdemokraterna hoppas på i Stockholmsregionen. Men folkvald? Inte särskilt.