Bökigt att hålla efter svinstam

Foto:

Politik2012-06-26 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En av helgens nyheter handlade om vildsvinens makalösa förökning och problemen relaterade till den.

Bestånden av vildsvin riskerar att bli verkligt ohållbara inom kort, om inte fler grisar hamnar i frysboxen. Därför är det viktigt att Naturvårdsverket skyndar på med att godkänna en fälla som kan fånga in flera grisar på en gång.

Vildsvinen har ökat starkt sedan 1970 och 80-talen då de första egentliga stammarna av vildlevande svin iakttogs i Sörmland bestående av rymlingar från hägn och sannolikt också illegalt utplanterade grisar.

1980 ansåg riksdagen att det bara var önskvärt med en stationär stam i Stockholmstrakten. Men det beslutet revs sedan 1987, varefter stammen exploderat. I dagsläget bedöms den till minst 150 000 djur.

Och den förökar sig fort. Man räknar med en reproduktionstakt på 30 procent. Det kräver en ordentlig insats med bössa och fällor om antalet grisar ska hållas på en jämn nivå.

Alla dessa grisar ska ha mat och då är både villatomter och åkrar i riskzonen. De använder sina trynen för att böka upp marken i jakt på mat. Med en hel del förargade villaägare som resultat.

För lantbrukets del är vallodlingen särskilt känslig. Dagens mjölkproduktion ställer höga krav på fodrets renhet och kvalitet.

Efter betessäsongen äter korna lagrat gräs från sommarens vallskörd. Om då vildsvinen vänt upp grästorvan så att jord kommer med och blandas med gräset så smakar fodret inte lika gott som annars. Bakterier i jorden som hamnar i fodret kan leda till mjölk av sämre kvalitet och i slutänden ett sämre resultat för bonden.

Att vildsvinen ställer till mycket skada är klart, men de är också ett populärt villebråd för många jägare. De förökar sig fort och man kan skjuta många svin varje år. Dessutom bidrar köttvärdet till intresset från jägarkåren. Det har resulterat i att en del jägare stödutfodrat och på så sätt hjälpt till att öka upp bestånden lokalt.

Nu är vildsvinsstammen i ett läge där avskjutningen inte är tillräckligt stor för att hålla populationen i schack. Visst, det kanske är möjligt att kortsiktigt öka avskjutningen genom att medvetenheten om problemet ökar hos jägarna men det måste till en mer långsiktig lösning. Nästan alla tröttnar förr eller senare på att sitta ute i skogsbrynen och passa om kvällarna.

En viktig del av problemets lösning är att fånga grisarna i fälla. Fällfångst har den stora fördelen att den inte kräver någon större arbetsinsats. Det är därför viktigt att Naturvårdsverket skyndsamt hjälper till att få fram en fälla som är godkänd för att fånga flera djur åt gången.

Om inte de som berörs av problem med för stora bestånd av ett vilt kan få tillgång till lagliga redskap att använda för att lösa problemen, finns det en risk att en del kommer att använda direkt olagliga och oetiska metoder för att hålla ned viltstammen. Det vore i så fall en mycket olycklig utveckling.