Bolaget får inte bli en svart låda
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det skulle vara för att en bolagisering minskar insynen företaget. Även om det inte är syftet, så blir det ändå en av konsekvenserna.
Kommunala bolag ett otyg ur den synvinkeln. När den demokratiska kontrollen minskar, som i kommunala bolag, riskerar de att bli en tummelplats för verksamhet som aldrig skulle kommit i fråga i offentlighetens ljus. Och med tanke på hur tungt investerade gotlänningarna är i kongresshallen så förtjänar de att få veta vad som pågår. Kan kommunen trots allt lova öppenhet i det bolag som skall äga kongresshallen? Bolaget får inte bli en svart låda, där man kan få en uppfattning om vad som gått fel först efter en eventuell krasch.
Det är viktigt att väljarna kan granska och utkräva ansvar för hur ett så stort och vanskligt projekt bedrivs. Jag är oerhört skeptisk till sådana här vågspel där kommunen agerar entreprenör med pengar från skattebetalarna och EU. Men när besluten väl är fattade så måste man ju hoppas att allting faller väl ut och att kongresshallen blir en framgång. Det vore i så fall en framgång som Visby och Gotland verkligen behöver.
Det finns både positiva och negativa tecken.
Det stora positiva tecknet är vad som läckt ut om bokningsläget för kongresshallen. Trots att det är exakt två månader kvar till invigningen så påstås det finnas bokningar som sträcker sig så långt som tre år in i framtiden. Tyvärr finns ännu inga redovisade hårda fakta. Det finns en risk för att det som läckt ut är en skönmålning. Det vet vi ännu inte mycket om.
Till de negativa tecknen måste räknas upphandlingen som "vanns" av kongresshallsbolaget NMT Management AB. Jag skriver "vanns" med citattecken eftersom företaget saknade medtävlare. I det förhandlingsläge som då uppstod lyckades NMT rafsa åt sig förmånliga femårskontrakt inte bara på kongresshallen utan också på det kallbadhus som ännu inte byggts. Kallbadhuset var egentligen inte ens med i upphandlingen. NMT skall enligt kontrakten betala grundhyra plus procent på omsättningen (åtta procent för kongresshallen och sex procent för kallbadhuset). Det är inte utan att man känner sympati för de andra krögare som förvärvat sina lokaler på en kärvare marknad och i dag oroar sig över att den kommunalt understödda verksamheten i kongresshallen och kallbadhuset kommer att beröva dem mer än den tillför.
När verksamheten i kongresshallen kommer igång är det viktigt att erfarenheterna utvärderas löpande. Fungerar den tillfredställande? Vad är effekterna för övrigt gotländskt näringsliv, de positiva och de negativa? Bolagsbildningen får inte göra att det blir omöjligt för utomstående att skaffa sig en rimligt korrekt uppfattning om hur det går. Vi kan faktiskt inte anförtro enbart kommunen att utvärdera ett kommunalt projekt.