Borg: Vi kommer att bli omvalda
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
- Dels handlar det om ideologi. Vanliga människor skall få styra mer över sina liv. De skall kunna leva på sin lön. Det handlar om att främja ett borgerligt kärnvärde. Men det finns också mycket tydliga ekonomisk-politiska effekter. Det handlar om en åtgärd för att öka sysselsättningen. Jobbavdraget har stor betydelse för att öka arbetsmarknadens funktionssätt och har uppenbart goda effekter på tillväxten.
- Sedan ska man ju komma ihåg att det är moderaternas förslag detta. Men vi kommer att driva det prioriterat i förhandlingarna med de andra i alliansen inför valet 2010.
Jag tar upp det faktum att Borg paradoxalt nog, som ende statsråd, hamnat i medialt fokus i frågan om sin ideologiska vandring (eller "snurr", som han själv säger) samtidigt som han anklagas för att vara teknokratisk och pragmatisk. Hur är det nu, skall man kunna spåra inflytande från politiska filosofer i Borgs finansministergärning eller vad?
- Jag var från början idépolitiker. Jag intresserade mig för statsvetenskap och filosofi innan jag blev ekonom. Likväl är det ju så, att man når politisk framgång genom att vara pragmatisk. Det är på sitt sätt en ideologisk hållning att vara vardagsnära just som kontrast till sådana som Jean-Jacques Rousseau och hans vilja att se hela samhället som ett vitt blad som man skall kunna göra precis vad som helst av. Sedan är det faktiskt så att vår politik utgår från egna borgerliga grundvärderingar.
Men utgår finanspolitiken från dem, eller är den till sin natur befriad från ideologiska rötter, undrar jag envist?
- Det är klart att den inte är. Adam Smith, nationalekonomins lärofader, var moralfilosof lika mycket som något annat. Överallt handlar det om svåra avvägningar. Men det är också det som skiljer riktig politik från de filosofiska seminarierna; i verkligheten måste man vara pragmatisk. Därför har jag också valt politiken. Närheten till verkligheten gör den roligare än universitetsvärlden.
Borg var en av de centrala personerna i det nu berömda omdanandet av moderaterna. När man för några år sedan satte sig ned och formulerade det förhållningssätt som man tyckte borde gälla för partiet framöver, var det då det här man såg framför sig? Har processen gått som Borg trodde att den skulle gå eller har det gestaltat sig annorlunda?
- Det har i två avseenden gått som jag räknat med. För det första har vi tagit de tunga ekonomisk-politiska beslut jag såg som nödvändiga för förnyelsen. Sedan hade jag väl inte direkt gått och räknat in det opinionsunderläge vi nu befinner oss i, men jag är inte förvånad heller. Det är näst intill följdriktigt att en regering drabbas av försvagat förtroende när den tar sådan form av ansvar som vi har gjort. Det kostar att reformera. Väljare blir bekymrade och det låter de märka i form av fallande stöd på det sätt vi nu har sett.
- Men det är en annan sak vad som händer när det väl gäller. Låt oss komma ihåg att reformregeringar blir omvalda, inte bara en utan två gånger. Det finns flera exempel på det, till och med i vår närhet. Se bara på Danmark och Finland. Vi kommer också bli omvalda!