Borgerligt beröm till Lilian Virgin!

Politik2005-11-12 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Chefredaktörens uppfattning i trafikupphandlingsfrågan sammanföll inte riktigt med min, den som jag redovisade i tisdagstidningen.
Han menade nog att i Rikstrafikens formuleringar fanns ett visst mått av nödvändig taktik, mer än bristande hänsyn till oss gotlänningar.
Jodå, jag medger att i mina rader fanns inslag av råbarkeri, men jag hade upprörts lite av att i Rikstrafikens generaldirektörs framträdande i Östnytt fanns ett visst inslag av arrogans.
Men när han sen intervjuades i lokalradion efter att han varit här och träffat det gotländska näringslivet, var det ett betydligt mer nyanserat framträdande.

Rimliga transportkostnader
Att han sedan inte vill gå för djupt in och kommentera sina företrädares, för gotlänningarna katastrofala färjeavtal, är kanske begripligt.
Jag förstår om många tycker att jag intill tjatighet framför synpunkter på Gotlandstrafiken.
Det kan bero på att jag visserligen inte varit någon stor kund som båt/färjepassagerare, men jag var en inte helt småskalig fraktkund i 27 år, och lärde mig väl då lite om vad fraktkostnaderna betyder för gotländskt näringsliv.
Finns det någon liten förstärkning i våra förhoppningar att två moderat ledamöter av trafikutskottet säger sig vilja verka för ett ökat statligt engagemang för att vi skall få rimliga och rättvisa transportkostnader?
Moderater som normalt inte tror på staten!
Prishöjningarna, som man aviserar sägs bero på de våldsamma höjningarna av bränsle och visst ligger det mycket däri, även privatbilister frågar sig när får vi en sänkning av världsmarknadens oljepriser? Händer det månne något åt det hållet om det blir en ny president i USA?
Den nuvarande står ju inte på så god fot med världens två största oljeproducenter, Irak och Saudiarabien. Hämnas de med oljepriset när de inte klarar Bush med vapenmakt?
Klintboms Virgin-beröm
Så kom det då till slut, ett litet, ska vi säja borgerligt beröm åt Lilian Virgin för hennes jobb att via sina kontakter ända in i självaste regeringen få till en sensationell kort behandlingstid av överklagandena om byggandet på slakteritomten.
Det var Hans Klintbom som i sin kolumn i Gotlänningen i onsdags faktiskt sade sig kunna instämma i berömmet.
Men naturligtvis hade han en reservation (det skulle varit underligt annars!), han menade att det här var ETT ärende som fick prioritet, medan "andra får ligga där i åratal" Jag citerar vidare: "Det borde vara så att besvärsprocessen snabbas upp så att beslut kan fattas inom rimlig tid i alla ärenden".
Javisst, men Du, Hans Klintbom, var det aldrig ett endaste ärende som fastnade i den kommunala byråkratin under Din tid som kommunens "starke man"?
Vad har hänt med, och hos, de Blåvita, IFK Göteborg? Ytterligare en av våra anrika idrottsklubbar har fastnat i det mammongrepp, som tyvärr alltmer gastkramar den moderna elitidrotten.
Det hela kommer ju från den europeiska proffsidrotten, där klubbarna inte längre är instanser för kamratlig samvaro. Nej, de ägs av miljonärer, som använder idrotten för marknadsföring av sina olika verksamheter. Hur rår vi bot på detta?
Och hur marknadsför den gotländska idrotten sig? Den frågan är nu föremål för viss forskning. Jag har faktiskt jobbat lite med marknadsföring för en av våra klubbar och är ganska klar på vilket som är det bästa man ta sig till.

Beslutsfattare på match
Försök få med beslutsfattare och tänkta sponsorer till tävlingar och matcher och visa dem verkligheten.
Ta utbyggnaden av Södervärnshallen till exempel. I nära fyra år hade vi jobbat med att få kommunen att släppa till de pengar som behövdes för en utbyggnad av publikutrymmena, och därmed ge möjligheter till mer biljettintäkter.
Men vi fick bara nej, nej och åter nej, tills vi fick med den då "starke mannen" Eric Carlsson på en allsvensk handbollsmatch.
Då var hallen utbyggd efter fyra månader!