Borgerligt jobbsvek mot Gotland

Politik2010-03-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När beslutet om försvarsnedläggningarna kom 2005-2006 drabbades inte bara Gotland. Men vi drabbades kanske hårdare här än på många andra orter i landet.
Därför beslutade den dåvarande socialdemokratiska regeringen att Gotland skulle få statliga ersättningsjobb. 690 statliga jobb utlovades och efter en viss tröghet kom Riksantikvarieämbetet, Riksutställningar och Arbetslivsinstitutet till Visby tillsammans med löften om flera jobb på Sida och Svenska spel.
Sedan blev det regeringsbyte och den dåvarande oppositionen, som nu innehade regeringsmakten, hade varit kritisk till att jobben försvann från Gotland. Men vad gjorde de då? Jo, bland det första de gjorde var att lägga ner Arbetslivsinstitutet och 15 nytillsatta jobb försvann i ett svep. Utlovade pengar till Sida, Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar dröjde eller drogs helt enkelt in.
Borgerliga regeringar har helt enkelt en annan syn på statlig verksamhet, vilket Kjell Norman på länsstyrelsen så riktigt påpekade i en intervju med Radio Gotland.
Av de 690 utlovade statliga jobben blev det bara 460. Av de löften som gavs om nya verksamhetsområden på Svenska spel och som skulle ge cirka 200 jobb blev det bara 35. Riksantikvarieämbetet har cirka 50 obesatta tjänster, mest för att de saknar pengar till de tjänsterna, pengar som alliansregeringen inte vill skjuta till. Riksutställningar har inte heller fått alla de utlovade jobben, cirka 20 jobb saknas där, och de varslar dessutom flera personer i dagarna.
Vart tog alliansregeringens fagra löften om jobb vägen? Inte hamnade de på de statliga jobb vi blev grundlurade på i alla fall. Kanske finns de i den så mycket mer omhuldade städsektorn?