Borgerligt nej till 200 ö-jobb
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är märkligt att folkpartiet och kristdemokraterna inte kan acceptera och bejaka att Gotland får kvalificerade statliga jobb, som kompensation för de jobb som försvann genom P18:s och Flextronics nedläggning. Varför vill folkpartiet och kristdemokraterna straffa gotlänningarna genom att så starkt och enträget kämpa emot att de cirka 200 jobben flyttas hit?
Folkpartiets och kristdemokraternas motstånd mot att flytta de 200 jobben inom Riksantikvarieämbetet och Riksutställningar tyder på en ringaktning av Gotland och våra möjligheter att klara rekryteringen av den kvalificerade personal som behövs. Deras skrivningar om hur dessa kulturinstitutioner kommer att drabbas av dråpslag och att det kommer att dröja länge innan de blir funktionsdugliga efter flytten till Gotland, visar på allvarlig kunskapsbrist och fördomar om hur det är på Gotland.
Det är sorgligt att de två borgerliga partierna motsätter sig en positiv utveckling på Gotland och bekämpar att statliga jobb flyttas hit, vilka kommer att berika arbetsliv och näringsliv på Gotland. Erfarenheterna från flytten av Försäkringskassans utlandsavdelning visar att det inte är någon som helst svårighet att få tag i kompetent arbetskraft. Där krävs både juridisk, ekonomisk och social kompetens tillsammans med spåkunskaper som täcker 21 olika språk. Det har gått galant att täcka detta kompetensbehov. Det kommer att gå galant att täcka Riksantikvarieämbetets och Riksutställningars kompetensbehov på Gotland också.
Det är dubbelt sorgligt att folkpartiet och kristdemokraterna fortsätter att bekämpa inflyttningarna av statliga jobb till Gotland nu när ledning och personal på de två kulturinstitutionerna har accepterat och jobbar hårt för att inflyttningen till Gotland ska ske så smidigt som möjligt. Och de får ju mycket gott bemötande från kommunens alla delar.
Även om folkpartiets ordförande på Gotland, Mats-Ola Rödén, tidigare har slirat på om han stödjer sina partikamrater i riksdagen eller inte, utgår jag ifrån att öns folkpartister och kristdemokrater är oerhört besvikna på sina partivänner i riksdagen. Det känns dock väldigt osäkert och obehagligt att de två borgerliga partierna är så ringaktande mot Gotland och Gotlands möjligheter. Det gör det ännu mer riskfyllt för gotlänningarna med en eventuell borgerlig regering.