I slutet av förra veckan fick jag förmånen att bevista Folkemödet på Bornholm. Evenemanget är stöpt i gotländsk form och jag har själv underhand träffat funktionärer, som velat ha tips och råd inför att demokratikalaset skulle gå av stapeln. I förra veckan var det så äntligen dags och det skedde med bravur!
Gotländsk närvaro uppskattad
Det var som en Almedalsvecka i miniformat, på ett positivt sätt, och stämningen var mycket god. Just den öppenhet mellan media, medborgare och politik, som präglar vår egen Almedalsvecka, hade man lyckats skapa också på Bornholm.
Att Folkemödet fick besök från Gotland uppskattades oerhört mycket och det blev en hel del skakande av tass med både kända och okända personer.
Så pass intressant var den gotländska närvaron att också Bornholms lokal-TV ville göra en intervju, för att få höra hur jag såg på deras försök till demokratikalas.
Jag hade självfallet enbart gott att säga, om så väl Bornholm och deras evenemang, som vår egen hemö och stundande Almedalsvecka.
Något som glatt överraskade mig var att en hel del aktiviteter anordnades också för barnen; kanske något för oss att ta lärdom av?
Alltfler journalister, politiker och övriga intresserade har ju med sig barnen, så varför inte också här satsa på ansiktsmålning, fiskdamm och tipspromenad? Till gagn för både stora och små!
Svårt att välja arrangemang
Utbudet var så pass brett att det var svårt att välja. Dock lockades jag till slut av ett panelsamtal mellan klimatkommissionär Connie Hedegaard, Bornholms borgmästare Winni Grosböll och Bornholms vice borgmästare Steen Colberg Jensen på temat realistiska klimatmål.
Klimatkommissionären menade att de klimatmål som satts upp visst är realistiska, men de kräver insatser av oss alla.
Mycket klokt sades i debatten, men den viktigaste lärdomen är det som kommissionär Hedegaard inledde med: "den billigaste energin är den du inte förbrukar". Så sant, i en tid då många jagar billigare elpriser, istället för att pressa sin egen konsumtion.
Ett mycket intressant panelsamtal anordnades också mellan de danska EU-parlamentarikerna, där något så grundläggande som nyttan med ett EU-medlemskap diskuterades.
Diskussionsvågorna gick höga och ett och annat populistiskt utspel förekom också, framför allt från Dansk Folkeparti, som tydligt visade att så väl sammanhållning som eventuell solidaritet gärna kan lämnas därhän.
EU bra för det danska folket
Liksom här på Gotland, var Bornholms infrastruktur och kommunikationer heta potatisar också i den här debatten, som slutligen landade i att EU trots de senaste årens turbulens och eurokris ändå varit till gagn för det danska folket.
Jag tycker att Bornholm genomförde Folkemödet på ett berömvärt sätt. Jag hoppas på en fortsättning.