Bort med smygavgifterna i skolan

Politik2011-12-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Fattigdom fördras bäst under sommarhalvåret. För ett par hundralappar kan man få både sommarklänning, flip-flops och shorts. En promenad till havet eller sjön är alldeles gratis. Ta ett dopp och lyssna på vågskvalpet. På sensommaren kan bär plockas i skogen, maskrosbollar blåsas i vinden och omogna äppelkart förvåna nyfikna barnmunnar.

Fattiga föräldrar kan självklart känna skam, skuld och dåligt samvete även på sommaren. Vi vill ge barnen om inte det bästa så åtminstone det deras vänner får. Samtidigt är det uppenbart att en lycklig barndom inte hänger på antalet utlandsresor eller spelkonsoler. Men det är svårt att ha en bra barndom när man fryser om fingrarna.

Vinterkläder kostar, och för familjer med ekonomiska problem är den här tiden på året oerhört påfrestande. Ovanpå detta kommer kraven från skolan. Till Lucia ska det tas med linne och glitter, eller en tomtedräkt. På gymnastiken går man till ishallen. Föräldrar förväntas skicka med skridskor och hjälm.

Den svenska skolan ska vara avgiftsfri. Det betyder naturligtvis inte att man aldrig får be föräldrar skicka med något hemifrån. En frukt till utflykten, shorts och t-shirt till gymnastiken. Det ingår i föräldraansvaret. Samtidigt måste skolan ta sitt ansvar - inte genom att i varje läge lösa problem åt föräldrarna, utan genom att se över om problemen egentligen måste uppstå.

Att alla barn förväntas ha skridskor, för att kunna åka några gånger per år med skolan, är inte rimligt - men vanligt på skolor i hela landet. Det finns en rätt enkel lösning: sätt upp en lapp i kapprummet och uppmana föräldrar att lämna in urvuxna skridskor, så kan skolan använda dem för utlåning. Likadant kan man göra med Lucialinnen. Och lärare som förutsätter att alla barn kan cykla på utflykten borde fundera ett varv till.

Dessutom bör skolorna se över antalet heldagsutflykter per läsår. Kanske går det ibland utmärkt att planera så att man hinner tillbaka till skolan för lunch. De många skolor som organiserar fruktstund med medtagen frukt kanske borde fundera över om skollunchen mättar tillräckligt. Ge barnen mellanmjölk och långsamma kolhydrater så görs fruktstunden överflödig. Gå till biblioteket och låna böcker, istället för att be föräldrarna skicka med bänkböcker hemifrån.

Det finns en olycklig tendens att fastna i frånvaron av lyx när man diskuterar barnfattigdom. Nej, det är inte synd om barn som aldrig får åka till Thailand på jullovet. Däremot är det både dumt och onödigt av skolan att kräva en mängd dolda avgifter, när man egentligen skulle kunna lösa saker på annat sätt. Särskilt kring jullov och Lucia kan det vara värt att tänka på - vintern är dyr nog ändå. Skolan ska vara avgiftsfri.