Bostäder både för unga och äldre
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Problemet är ännu mer komplicerat och och förklaringarna ännu många fler än dem jag drog fram. Det är faktiskt inte många som önskar bygga billigt. Det stora byggföretagen naturligtvis inte. De torde skära guld med täljknivar. De flesta, både bofasta gotlänningar och fritidsboende har gott om pengar och är beredda att betala för just det boende de önskar. En säljarens marknad där aktieägarna tackar och tar emot.
Kommunens taxor och avgifter
Politikerna vill egentligen inte heller bygga billigt. De ser andra intressen som viktigare. Att det måste byggas hiss i tvåvåningshus, det är ett politiskt beslut i Gotlands kommun. Alla bostäder som byggs skall vara tillgängliga för alla. Nå men så bygg högre då! Fast då stöter man på andra hinder. Det kan vara grannars utsikt eller anpassning till tidigare bebyggelse som gör att man inte får bygga högre än två våningar. Eller markens hållfasthet.
Kommunens taxor och avgifter är bland de högsta i landet! Där har vi ännu en förklaring. Men se, det är dyrt att bo så spritt som vi gör på Gotland. Det byggs mycket överallt på ön. Kommunen skall stå till tjänst med vatten och avlopp. Mycket dyrt om det gäller små grupper av hus långt från tidigare ledningar. VA -kollektivet, alla vi som är anslutna till kommunens ledningsnät, får betala. Det märks för Gotlandshems hyresgäster.
Gotlandshems roll
Just Gotlandshem är en viktig partner i diskussionen om våra bostäder. Vd Staffan Thurgren berättade för oss hur det ser ut för dem. De är egentligen de enda som är genuint intresserade av att bygga billigt, också.
Gotlandshem är helägt av kommunen. De skall ta ett socialt ansvar, tillhandahålla bra bostäder för folk utan feta plånböcker. Liksom för dem som kan betala 9 000 kronor eller mer i månadshyra i Sjöliljan på Galgberget.
Det gäller samma regler och krav och begränsningar för Gotlandshem som för alla andra byggherrar. "Bygga nytt och billigt, det kan ingen," säger Thurgren. Men de har äldre bostäder i sitt bestånd, där hyran ligger mycket lägre. Ett 80-tal sådana har anpassats för äldreboende. Det underlättar för hemtjänsten med flera i samma område till exempel.
Ett riktigt bra grepp tycks det mig vara att Gotlandshem efter hand undantar ettor som blir lediga i deras bestånd för ungdomar under 26 år. De kommer dock inte att kastas ut när de fyller 26. Men då vill de kanske bilda familj och ha lite större boende.
Problemet när man byggde studentbostäder var ju att studenterna måste flytta ut på sommaren för att fastighetsägaren skall få tillbaka sina kostnader genom turistuthyrning.
Stöd som sänker hyran
Nu lovar socialdemokraterna att om de får makten efter höstens val kommer de att återinföra statligt stöd för bostadsbyggande. Det fanns i många år och betydde mest att kasta skattepengar i gapet på de stora byggföretagen. Nu gäller det att hitta former så att stödet går direkt till dem som behöver en hyfsad bostad med överkomlig hyra.
Ungdomarna, de som ockuperade Göransgården för att få uppmärksamhet på bristen på bostäder som ungdomar har råd med, de är ingen stark grupp. De organiserar sig inte och ställer krav. Vilket de kanske borde göra?