Bra djurskydd ska löna sig

Politik2013-01-05 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hoppas julskinkan smakade! Efter julbordet är det kanske välkommet med lite hjälp att uppfylla nyårslöftet, som för de flesta handlar om att minska på det egna fläsket. Vilken tur då att en stor del av det importerade fläskköttet i matbutikernas kyldiskar innehåller en frånstötande och numera, i princip, olaglig ingrediens – bristande djurskydd.

Vid nyår började EU-rådets direktiv 2008/120/EG om lägsta djurskyddskrav vid grisproduktion gälla fullt ut. De flesta reglerna i direktivet har varit i kraft tidigare, men från och med i år har tiden för medlemsländernas så kallade implementering, eller införande av reglerna i den nationella lagstiftningen, gått ut.

Stora producentländer inom EU uppfyller sedan årsskiftet inte kraven. Enligt EU-kommissionen klarar ynka 33 procent av de franska grisuppfödarna att leva upp till regelverket. Även Tyskland och Irland släpar efter, med endast 48 respektive 57 procent godkända gårdar. Om det är så illa i dessa länder vågar man knappt tänka på tillståndet i mindre framstående länder inom unionen.

Riksdagen och lantbrukarna har visat att svensk djurproduktion har ambitionen att vara ledande i fråga om djurskydd. Dessa beundransvärda ambitioner har tyvärr slagit hårt mot grisbönderna. Det är inte gratis med större boxar och strö för grisarna att böka i.

Tack och lov finns det en allmän förståelse för detta bland konsumenterna. I undersökning efter undersökning uttrycker de sin uppskattning av svenskt kött, även om det inte märks så mycket i försäljningsstatistiken.

Hur kan det annars komma sig att importen av fläskkött, enligt Jordbruksverket, sedan EU-inträdet år 1995 ökat med 322 procent och den svenska grisproduktionen under samma tid minskat med 17 procent? Uppenbarligen säljer inte svenskt kött så bra som man skulle kunna förvänta sig. Sannolikt spelar priset en viktigare roll i ord än i handling.

Nu borde väl ändå skördetiden vara inne för svenska grisproducenter? Eftersom konkurrenterna inte uppfyller kraven i direktivet borde svenska grisar bli lönsamma. Politikernas dröm om att svenskt djurskydd en dag ska bli en konkurrensfördel borde ha blivit verklighet när det nya året ringdes in.

Men händer det i verkligheten? Sannolikt fortsätter en del medlemsländer att dra benen efter sig för att skydda sin inhemska produktion.

Den lagliga grisuppfödningen i EU måste på alla sätt premieras. Snart får vi se om föredömligt djurskydd verkligen blir en konkurrensfördel eller om regelöverträdelser ska få löna sig. Här har fler regeringar än den svenska en viktig uppgift.

Till att börja med borde offentligt upphandlade avtal om inköp av kött till skolor, etcetera, rivas upp, om inte uppfödningen är lagenlig.

Likaså bör importen ses över – det kan inte vara i den gemensamma marknadens intresse att gynna regelbrott. Dessutom borde Sverige verka för att undersöka möjligheten att väcka talan om brott mot EU-fördraget, riktat mot de länder som inte uppfyller direktivets krav.