Bra förslag kan bli bra beslut i våra kommunala nämnder
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Med goda argument och noggrant förarbete kan förslag från majoriteten ändras så att beslutet tillfredsställer båda sidor. Utan votering. Som vid tekniska nämndens senaste sammanträde. Vi hade ett medborgarförslag som gällde hantering av avfall på återvinningsgårdarna. Tyvärr hade den förslagsställaren föreskrivit hur det skulle gå till, men det är inte lagligt att göra så. Så medborgarförslaget avslogs. Men det gav utgångspunkt för ett nytt förslag.
Återvinna avfall?
Skulle man inte kunna ordna så att föremål som lämnas på återvinningsgårdar men är fullt användbara fick komma till användning igen? I vårt samhälle finns ett otroligt överskott på prylar. Att konsumera, det är vår nya religion. Tidningarna är fulla av säljannonser och annonser om loppmarknad och bakluckeloppis. Folk byter prylar med varandra.
Men mycket går till återvinningsgårdarna, så slipper man besväret att hitta någon som vill ta hand om det. Det som lämnas till kommunens återvinningsgård är kommunens egendom och skall gå till återvinning. Men man kunde tänka sig att ge möjlighet att lämna sånt som är användbart på ett särskilt ställe utanför området, där den som vill får ta hand om det.
Någon föreslår försäljning, men då måste någon ta ansvar för det. Klart att det finns oro för att en sån plats blir skräpig. I slutänden blir det ju kommunen som får ta hand om "skräpet", som GT kallar det.
I oppositionen tyckte vi att idén var god, och med smart argumentering ställde andra sidan också upp på det. Vi är faktiskt rätt eniga i vår tveksamhet till ohejdad konsumtion. Det blev ett uppdrag till förvaltningen att utreda. Vi vet att i andra kommuner finns "kretsloppsgårdar". Hur ordnar man det?
FUB:s månadsdanser
Så hade vi frågan om FUB:s (Föreningen för utvecklingsstörda barn och ungdomar) månadsdanser. 40-50 stycken av dem är beroende av färdtjänst för att komma till dansen, som är ett stort glädjeämne för dem. Men i kommunens avtal med Samres finns inte så många färdtjänstbilar att alla kan komma dit och hem igen vid rimlig tid. Så detta har länge varit ett olösligt problem.
Nu kom Tommy Gardell med den goda idén att ha en buss som kör runt och hämtar och lämnar alla som behöver skjuts. Visst låter det som en utmärkt lösning. Kanske måste den gå utanför färdtjänstavtalet, men det får vara värt kostnaden. Så det blev ännu ett uppdrag till förvaltningen att utreda och komma med förslag till nämnden.
Våra lojala tjänstemän
Här borde jag ägna en tanke åt förvaltningens kompetenta och lojala tjänstemän. De som ansvarar för den kommunala verksamhet som tilldrar sig mest intresse från allmänheten. De skall ständigt svara på frågor om vägar och avlopp, sophantering och busstrafik.
Alltid finns det problem på något håll. Under många år har besparingskraven gått ut på att minska antalet tjänstemän. De har en tuff situation. Det är begripligt om de inte blir helt lyckliga när nämnden ålägger dem nya utredningsuppdrag.
Bara en liten tanke: Ibland tycker jag att pappersproduktionen är onödigt omfattande när det gäller ärenden som vi fritidspolitiker ändå inte kan påverka. Men jag vet, tjänstemännen har otaliga lagregler att hålla reda på också. Vågar jag önska dem mod att skära bort sånt som man gör för ordningens skull men som känns meningslöst?