Bra jobb bakom starkt resultat

Vården på Gotland dras med ständiga underskott. "Ett misslyckande för både politiker och tjänstemän", tycker Per-Olof Jacobsson (c).

Vården på Gotland dras med ständiga underskott. "Ett misslyckande för både politiker och tjänstemän", tycker Per-Olof Jacobsson (c).

Foto: Tommy Söderlund

Politik2010-02-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gotlands kommun redovisar ett resultat på plus 32 miljoner kronor för 2009. Det är ett mycket starkt resultat med tanke på att skatteintäkterna minskade med anledning av lågkonjunktur och finanskris. Under 2009 tappade vi 83 miljoner kronor i skatteintäkter jämfört med den budget som kommunfullmäktige antog i november 2008. Redan i januari tvingades kommunfullmäktige ta beslut om återhållsamhet och åtgärder för att klara det svåra ekonomiska läget. Politiker, chefer och medarbetare i kommunen har tagit detta på stort allvar och gjort ett mycket bra jobb som nu visar sig genom att vi har ordning och reda i ekonomin, bra resultat i kundundersökningarna och kan redovisa plusresultat för femte året i rad. Det är starkt med de förutsättningar som varit.
Vi har genom ett starkt ledarskap både politiskt och i koncernledningen klarat de uppställda målen för ekonomin. Ett positivt resultat, att egenfinansiera investeringar, amortera på låneskulden och avsätta medel för framtida pensioner.
Några nyckeltal ur kommunens bokslut för 2009:
" Resultat +32 miljoner
" Investeringar 343 miljoner
" Långfristiga lån har amorterats med 65 miljoner
" Skatteintäkterna har minskat jämför med budget med -83 miljoner
" Reavinster vid fastighetsförsäljningar 32 miljoner
" Antalet anställda minskade med 366 personer
Stora investeringar har gjorts under året, vilket är mycket medvetet under lågkonjunkturen. Det är då kommunen ska investera för att hålla uppe sysselsättningen. Vi satsar också på att bygga om alla särskilda boenden för att kunna erbjuda bra och modern standard till de äldre som behöver ett omsorgsboende. Likaså att bygga ut vatten och avlopp för att möjliggöra bostadsbyggande runt om på Gotland.
Nämnderna visar gemensamt ett plusresultat på 3 miljoner. Alla nämnder har jobbat kraftfullt och med beröm godkänt har barn- och utbildningsnämnden lyckats vända ett stort prognostiserat underskott till överskott. De har gjort ett stort omställningsarbete på grund av minskade elevtal som har fått snabbare effekt än budgeterat. Trots att besparingar har gjorts så har vi fortsatt bra resultat och också god personaltäthet i förskolan om man jämför med riket. Bra jobbat! Gotland är, och ska fortsätta vara, en bra utbildningskommun!
Min oro är för hälso- och sjukvårdens ekonomi och styrning. Det påbörjade omstruktureringsarbetet har inte fått de planerade effekterna samtidigt som det är stora kostnadsökningar inom områden som läkemedel och medicinteknik. Revisorernas granskning är tydlig och visar att förvaltningsledningen har lagt förslag, politiken har beslutat men allt har inte blivit fullföljt ute i organisationen. Varför, är givetvis den fråga vi alla måste ställa oss och jobba vidare med.
Nyckeln till en positiv ekonomisk utveckling även framöver är ökad sysselsättning och att befolkningen fortsätter att öka. Arbetet med tillväxt och befolkningsökning är prioriterade områden under mandatperioden liksom ordning och reda i ekonomin vilket också är helt avgörande för att bibehålla en service med kvalitet över hela Gotland.