Bra ledarskap ger resultat
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett tydligt tecken på det, är att alla nämndernas verksamhet utom sjukvården, går ihop eller med plus. Nämndernas överskott är 28 miljoner bättre än budget. Det är det tydligaste tecknet på att kommunens ekonomi nu är i balans.
Det finns många skäl till att överskottet nu blir så stort, som det alltid borde vara. Den politiska ledningen med Jan Lundgren (s) i spetsen har fört ett tufft regemente och både kortsiktigt och långsiktigt hållit nere kostnaderna, så de ryms inom budgetramarna. De strukturbeting, som lagts ut har börjat ge resultat. Ett typexempel är avskaffandet av köp och sälj inom social- och omsorgsnämnden. Genom att göra om de borgerligas dubbelkommando till en förvaltning, har 35 administrativa tjänster tagits bort.
De stora nämnderna barn- och utbildningsnämnden och social- och omsorgsnämnden har under året gjort ett fantastiskt arbete för att få ordning på utgifterna och har lyckats bra. Trots att sjukvården inte klarar att hålla budget, har det under hösten gått att nästan halvera det befarande underskottet. Och samtidigt ta bort nästan alla vårdköer. Det visar att stark politisk ledning, bra förvaltningsledningar, som skickar tydliga signaler nedåt och en helt fantastisk personal runt om i den kommunala verksamheterna, kan nå ett så bra ekonomiskt resultat. Dessutom har vi inte hört några stora folkstormar om sämre kommunal service under 2005. Visst har det varit debatt om vissa organisationsförändringar, men äldreomsorgen, skolan eller sjukvården har inte blivit sämre. Till och med räddningstjänsten går med plus efter många år av överskridanden.
Inte heller finns det fog för de borgerliga att gnälla om dribbel med redovisningen. Det har blivit reavinster av fastighetsförsäljningar, men det är bara 12 miljoner kronor. Dessutom har inga långfristiga lån tagits och de gamla släpande underskotten har betalats av enligt kommunallagens regler. Utöver detta har kommunen investerat i ombyggnader av bland annat dialysen, Lännaskolan och Tingsbrogården för rekordstora 309 miljoner kronor.
Nu ger detta stora överskott på 82 miljoner kronor inga skäl till att ta på spenderbyxorna. Det ger en god grund för att hålla den svaga budgeten för 2006. Med den bufferten som överskottet ger kan kommunen klara ryckigheter i skatteinkomster och kostnadsökningar. Nämndernas budgetar är nu realistiska i förhållande till deras uppdrag. Och kommunens alla anställda överallt har gjort en jättefin insats, som de ska ha mycket beröm för.