Regeringens satsning Matlandet Sverige har fått besk kritik för att kosta mycket och inte leva upp till målen om nya arbetstillfällen. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson bryr sig inte så mycket om det, sa han i går när satsningen höll konferens på Wisby Strand.
-Ta inte till er av kritiken, sa han till deltagarna, se den som om den riktades till mig. Det behöver han nog inte säga, det är förhoppningsvis inte mathantverkarna och livsme-delsproducenterna som känner sig träffade om regeringens satsningar slår mindre väl ut. Det återstår dessutom att se.
Gotland har förtjänat sin utnämning till årets ”mathuvudstad” som medförde att konferensen hålls på ön. Här finns flera goda exempel på kvalitetsinriktade mathantverkare, lokala slakterier och mindre saluhallar med mycket närproducerade varor.
Under konferensen presenterades en enkät om unga människors syn på mat som både förvånade och gladde många. Nittio procent av tusen tillfrågade ungdomar på 15-20 år uppger att de helt eller delvis instämmer i påståendet att de vill veta varifrån maten de äter kommer. Varannan instämmer helt.
Det är en fantastisk möjlighet att ta vara på. Livslånga värderingar grundläggs ofta i tonåren. Kan vi få ungdomarna att bli medvetna konsumenter som frågar efter ursprungsmärkning är utgångspunkten god för att också få dem att, nu eller i framtiden, efterfråga det närproducerade.
Där finns en del att göra eftersom 86 procent av de tillfrågade också tycker att mat från andra länder är mer spännande än den svenska. Men mat med inspiration från andra håll i världen kan ofta lagas med svenska råvaror.
Det gäller inte minst kött av olika slag och där visar de tillfrågade en befriande medvetenhet om djurens situation. Åtta av tio håller helt eller delvis med om att svenska bönder/uppfödare har högre krav på djurens välbefinnande än i de flesta länder.
Mot den här bakgrunden framstår Region Gotlands satsning på mer lokalt producerade varor i skolor och andra egna kök som både välmotiverad och rätt i tiden. Hög kvalitet, kortare transporter och bättre djurhälsa talar för svenskt mat i allmänhet och gotländsk i synnerhet.