Bristfälliga underlag - både på den nationella och lokala nivå
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Skall vi utveckla Gotland på ett bra sätt är det viktigt att alla samarbetar och drar åt samma håll. Inte minst har Gotlands kommun och länsstyrelsen ett stort ansvar för att det skall fungera.
Bristfälliga beslutsunderlag
När riksdagen fattade beslut om att P 18 skulle läggas ned så grundades beslutet på en hemlig utredning. En hel del av det som läckt ut från utredningen visar på tveksamheter och direkta felaktigheter
Regeringspartiet med stödpartier avvisade alliansens förslag om att rätta till det bristfälliga beslutsunderlaget. Tyvärr är det fler och fler beslut som fattas på bräckliga grunder. Vid kommunfullmäktige i mars så diskuterade vi kommunens agerande som gjort att SOS-centralen på Gotland avvecklas och 17 personer blir utan arbete. Vid tidigare tillfällen då avtal tecknats med SOS har frågan behandlats på kommunstyrelsenivå. Det har då gått att hitta uppgörelser som gjort att SOS-centralen blivit kvar på Gotland.
Inget samlat grepp
Den här gången verkar inte intresset varit lika stort för att hitta en samlad lösning. Av Wera Svenssons (s) inlägg i fullmäktigedebatten och i senare också i tidningsinlägg framgår att tekniska nämnden gått ut först och upphandlat beställningscentralen utan någon samordning med övriga tjänster. Därmed var loppet kört. Det känns sorgligt att SOS-centralen försvinner och ett antal gotlänningar blir utan jobb.
Vad kan vi då lära av det här? Inför kommande upphandlingar måste vi se på alla de effekter upphandlingen kan medföra. Upphandlingarna kan behöva lyftas upp på kommunledningsnivå och samordnas för att slutresultatet inte skall bli negativt för Gotlands kommun och för Gotland.