Broder fyra procent revolterar

Göran Hägglund. Frälsare i onåd?Illustration: Nelson

Göran Hägglund. Frälsare i onåd?Illustration: Nelson

Foto:

Politik2011-01-31 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Kristdemokraterna har inget eget mandat som riksdagsparti. Höstens valresultatet och väljarintervjuer pekar på att det var moderata stödröster som räddade partiet.

Därför måste relationen till alliansen kännas dubbel för många av partiets kärnväljare. Det borgerliga samarbetet har möjliggjort att man hamnat i regeringsställning, där partiet faktiskt fått igenom väldigt många av sina förslag från valet 2006. Samtidigt har man fångats i vad Centern i sin aktuella valanalys kallar "alliansskugga".

Många kristdemokrater bedömer sin nuvarande position som i längden ohållbar. Man kan inte satsa sina kort på att, som Vänsterpartiet överleva för evigt genom att kamrat fyra procent rusar till undsättning vart fjärde år.

I sitt inledningstal i Norrköping talade Hägglund om behovet av revansch. Ordet revansch antyder dock en kamp, och vem är Kristdemokraternas motståndare? Studerar man valstatistik ser man att Kristdemokraterna är starka när Moderaterna är svaga och vice versa.

Hägglund lär dock knappast gå emot alliansen. Han är ju när allt kommer omkring en av dem som skapade alliansen, en av de ursprungliga tunnbadarna.

Därför tycks det finnas kristdemokrater som tycker att det är just Hägglund och hans närmande till de andra partierna som är problemet.

Redan i höstas blev det känt att en opposition mot Hägglund höll på att formeras. Nu är motståndsfickan även lokaliserad geografiskt. Det handlar om Uppsala, där församlingen Livets Ord dominerar det lokala partilivet.

För utomstående är det svårt att inse vilken helt avgörande roll församlingsidentitet och församlingspolitik spelar för Kristdemokraterna. Karismakyrkornas världsordning bygger på starka, karismatiska ledare som kan vägleda sina församlingsmedlemmar i livets alla val, även de politiska. Därför kan relativt små och ibland starkt ifrågasatta församlingar ändå få politiskt genomslag om alla röstar på samma kandidat.

Man behöver bara studera den Kristdemokratiska riksdagsgruppen för att se att församlingstillhörighet är a och o då Kristdemokratiska politiker koras. Ändå är detta något som media ofta missar i sin analys.

Svenska Dagbladet publicerade den 28/1 på ledarplats en intervju med Ebba Busch, där det unga kommunalrådet hyllades för sina resultat i lokalvalen i Uppsala.

Vad man glömde nämna var att Busch är uppvuxen inom Livets Ord-församlingen i Uppsala. Förutsatt att hon hade församlingsledningens välsignelse var personkryssen förmodligen ganska givna.

Än så länge tycks Uppsaladistriktet vara ensamt om att vilja vräka partiledaren. Men man kan vara säker på att mycket intriger kommer att ske inför ledarvalet i juni.

Händelseutvecklingen är svår att förutsäga utifrån, ty kristdemokraterna har krympt så mycket att makten i allt större utsträckning kommer hamna hos församlingarna. Och där finns ingen demokratisk insyn.